pytanie zadane 11 sierpnia 2015 w Nauka i technika przez użytkownika Gość
edycja 10 marca 2019 przez użytkownika

Czy da się połączyć wodę z olejem? Jeśli tak to jak, czym?

1 odpowiedź

odpowiedź 11 sierpnia 2015 przez użytkownika
edycja 7 sierpnia 2023 przez użytkownika

Oczywiście, że da się połączyć te dwie substancje ze sobą. 

Jak wiadomo olej i woda same z siebie nie mieszają się ze sobą, nie łączą, gdyż woda to substancja polarna, a olej niepolarna, mówiąc językiem naukowym. Prościej chodzi o to, że olej jest substancją tłustą, a woda nie i nigdy nie połączą się ze sobą same. 

Naukowo mówiąc cząsteczki wody oddziałują ze sobą silniej podczas tzw. momentu dipolowego niż cząsteczki oleju, które nie posiadają takiego momentu. Olej znajdujący się na powierzchni wody, wymagałby więcej pracy energetycznej, by wymieszać się z wodą, dlatego też na powierzchni wody powstaje jedynie płaska plama oleju.

Widać to na poniższych zdjęciach.

1. Woda wlana do dwóch szklanek

szklanki z wodą

2. Wlewamy do obu szklanek olej, około 1-2 łyżek.

olej wlewany do wody

3. Jak widać olej unosi się na wodzie, nie wymieszał się z nią. 

olej na wodzie

By olej z wodą się zmieszały, należy dodać emulgatora, czyli detergentu bądź lecytyny np. mydła w płynie, które po wymieszaniu pozwoli na połączenie się tych dwóch substancji. 

4. Dodanie mydła w płynie do jednej ze szklanek

łyżeczka mydła w płynie

5. Teraz intensywnie mieszamy szklankę z wodą, olejem i mydłem i widzimy, że wszystkie składniki się połączyły. 

połączony olej z wodą

Olej z wodą jak widać, połączą się tylko wtedy, gdy dodamy do nich jakiś emulgator, czyli np. płyn. Podobne zjawisko możemy zauważyć myjąc naczynia. Nie da się zmyć tłustych plam z talerza przy pomocy samej wody. Trzeba dodać jeszcze płyn do mycia naczyń, by pozbyć się tłuszczu z naczyń. Mieszając wodę z olejem otrzymujemy substancję, która nosi nazwę emulsja i jest charakterystyczną odmianą cieczy.

komentarz 11 kwietnia 2020 przez użytkownika Gość
Tylko ciekawe na ile taka emulsja jest stała? Żeby nie było że np. po kilku dniach woda i olej się rozłącza?
komentarz 20 grudnia 2020 przez użytkownika Gość
No i tym sposobem cala ta mikstura jest niejadalna, przez ten plyn;)
komentarz 5 kwietnia 2021 przez użytkownika Gość

Określenie ”substancja zapachowa” jest stosowane w odniexsieniu do czystych związków chemicznych, wywołujących wrażenie węchowe (wonne substancje chemiczne) lub do mieszanin związków chemicznych albo roztworów o takim składzie, że wywołują określoną reakcję węchu.

komentarz 29 lipca 2022 przez użytkownika Gość
Tak i to jest prosta odpowiedź na którą czekałem. Dziękuję.
Konkretnie i w jasny prosty sposób łopatologicznie podajesz informację, właściwie znaną przez wszystkich ale nie potrafiących sobie tego połączyć. Sam szukałem prostej odpowiedzi na dokładnie takie samo pytanie, choć garów w życiu  namyłem się sporo, każde mycie się to rozpuszczanie olejów i w tym jest już odpowiedź.
Chodzi własnie o emulgatory, które są łatwo dostępne, są pod ręką w każdym gospodarstwie domowym.
Dla celów spożywczych można spróbować olej jadalny rozpuszczać w mleku, maślance, serwatce. Też działa w trochę ograniczony sposób ale działało w ogrodnictwie do oprysków.
...