No właśnie dobre pytanie. W internecie można spotkać sporo porad dotyczących smażenia frytek w kuchni mikrofalowej i że niby jest to możliwe, ale pod pewnymi warunkami.
Postanowiłem to sprawdzić samemu i ułożyć najbardziej optymalny przepis jeśli mi się to uda oczywiście.
Do testów użyłem kuchni mikrofalowej - Amica AMSF20E1S
Do tego podstawowe składniki:
- ziemniaki pokrojone karbownicą
- olej rzepakowy
![surowe frytki i olej](https://kz1.pl/img/kuchnia/frytki_olej.jpg)
Postanowiłem przyjąć strategię, że będę smażył frytki uprzednio zatopione w oleju, a nie suche, gdyż dzięki temu powinny się lepiej wypiec, bo przy surowych suchych pokrojonych ziemniakach, frytki mogłyby się nie niedostatecznie wypiec.
Na początek moczymy surowe pokrojone ziemniaki do oleju.
![moczenie ziemniaków na frytki w oleju](https://kz1.pl/img/kuchnia/moczenie_frytek.jpg)
Tak naoliwione frytki przekładamy na duży talerz. Rozkładamy w taki sposób, aby każda frytka była oddzielnie. Najlepiej jakby frytki się ze sobą nie stykały. Zagwarantuje nam to, że każda frytka usmaży się w mikrofali równomiernie.
![wykładanie naoliwionych frytek](https://kz1.pl/img/kuchnia/namoczone_frytki.jpg)
![naoliwione frytki na talerzu](https://kz1.pl/img/kuchnia/naoliwione_frytki.jpg)
Teraz najważniejsze - ile czasu ustawić na mikrofali, aby frytki się nie spaliły, ale również żeby nie były za surowe. Jak postanowiłem użyć gotowego programu do gotowania ziemniaków w swojej mikrofali.
![program ziemniaki w mikrofali](https://kz1.pl/img/kuchnia/program_mikrofala.jpg)
Czas smażenia w mikrofali - 7 minut.
Po tym czasie wyjmujemy frytki i tak wyglądają:
![frytki usmażone w mikrofali](https://kz1.pl/img/kuchnia/frytki_z_mikrofali.jpg)
Jak widać nie są ani za mocno spieczone, ani surowe. W smaku są ok, chociaż miejscami mogłyby być bardziej dosmażone, ale najważniejsze że nie są surowe. Uważam że te 7 minut jest najbardziej optymalnym czasem smażenia frytek w mikrofalówce. Oczywiście warto poeksperymentować z własną kuchenką mikrofalową, gdyż każda ma inne moce na konkretnych programach.
Reasumując na pewno to nie to samo, co frytki zatopione i usmażone na pełnym tłuszczu. Ale z drugiej strony jaka frytkownica upiecze frytki w 7 minut? Chociaż minusem też, z racji rozłożenia surowca na talerzu, jest usmażenie jednocześnie niedużej porcji frytek.
Drugim eksperymentem, niestety nieudanym, było usmażenie większej ilości frytek w mikrofalówce.
Nałożyłem dość dużą stertę natłuszczonych ziemniaków na talerz.
![duża ilość naoliwionych ziemniaków na frtytki](https://kz1.pl/img/kuchnia/surowe_frytki.jpg)
Smażyłem je przez ponad 10 minut w mikrofali, na tym samym programie dla ziemniaków. Po tym czasie niestety frytki były jeszcze surowe, a niektóre nabrały jakiegoś czarnego nalotu. Na to wygląda, że jeśli frytki są w zbitej grupie, niezbyt dobrze smażą się w mikrofalówce.
A tak to wyglądało:
![nieudanie usmażone frytki w mikrofali](https://kz1.pl/img/kuchnia/niedosmazone_frytki.jpg)