seohost
pytanie zadane 15 grudnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

smażenie frytek w mikrofali

1 odpowiedź

odpowiedź 15 grudnia 2019 przez użytkownika

No właśnie dobre pytanie. W internecie można spotkać sporo porad dotyczących smażenia frytek w kuchni mikrofalowej i że niby jest to możliwe, ale pod pewnymi warunkami.

Postanowiłem to sprawdzić samemu i ułożyć najbardziej optymalny przepis jeśli mi się to uda oczywiście.

Do testów użyłem kuchni mikrofalowej - Amica AMSF20E1S

Do tego podstawowe składniki:

- ziemniaki pokrojone karbownicą
- olej rzepakowy

surowe frytki i olej

Postanowiłem przyjąć strategię, że będę smażył frytki uprzednio zatopione w oleju, a nie suche, gdyż dzięki temu powinny się lepiej wypiec, bo przy surowych suchych pokrojonych ziemniakach, frytki mogłyby się nie niedostatecznie wypiec.

Na początek moczymy surowe pokrojone ziemniaki do oleju.

moczenie ziemniaków na frytki w oleju

Tak naoliwione frytki przekładamy na duży talerz. Rozkładamy w taki sposób, aby każda frytka była oddzielnie. Najlepiej jakby frytki się ze sobą nie stykały. Zagwarantuje nam to, że każda frytka usmaży się w mikrofali równomiernie.

wykładanie naoliwionych frytek

naoliwione frytki na talerzu

Teraz najważniejsze - ile czasu ustawić na mikrofali, aby frytki się nie spaliły, ale również żeby nie były za surowe. Jak postanowiłem użyć gotowego programu do gotowania ziemniaków w swojej mikrofali.

program ziemniaki w mikrofali

Czas smażenia w mikrofali - 7 minut.

Po tym czasie wyjmujemy frytki i tak wyglądają:

frytki usmażone w mikrofali

Jak widać nie są ani za mocno spieczone, ani surowe. W smaku są ok, chociaż miejscami mogłyby być bardziej dosmażone, ale najważniejsze że nie są surowe. Uważam że te 7 minut jest najbardziej optymalnym czasem smażenia frytek w mikrofalówce. Oczywiście warto poeksperymentować z własną kuchenką mikrofalową, gdyż każda ma inne moce na konkretnych programach.

Reasumując na pewno to nie to samo, co frytki zatopione i usmażone na pełnym tłuszczu. Ale z drugiej strony jaka frytkownica upiecze frytki w 7 minut? Chociaż minusem też, z racji rozłożenia surowca na talerzu, jest usmażenie jednocześnie niedużej porcji frytek.


Drugim eksperymentem, niestety nieudanym, było usmażenie większej ilości frytek w mikrofalówce.

Nałożyłem dość dużą stertę natłuszczonych ziemniaków na talerz.

duża ilość naoliwionych ziemniaków na frtytki

Smażyłem je przez ponad 10 minut w mikrofali, na tym samym programie dla ziemniaków. Po tym czasie niestety frytki były jeszcze surowe, a niektóre nabrały jakiegoś czarnego nalotu. Na to wygląda, że jeśli frytki są w zbitej grupie, niezbyt dobrze smażą się w mikrofalówce.

A tak to wyglądało:

nieudanie usmażone frytki w mikrofali

komentarz 24 grudnia 2019 przez użytkownika anonimowy
A to ciekawe, myślałem że takie coś jak frytki z mikrofalówki jest niemozliwe. A tu proszę. Tylko szkoda że nie można smażyć od razu kupy ziemniaków tylko małe porcje jednocześnie.
komentarz 7 kwietnia 2020 przez użytkownika anonimowy

Ja jeszcze bym spróbował ugotować frytki w mikrofali, ale mrożone. Może byłby lepszy efekt.

komentarz 24 czerwca 2020 przez użytkownika anonimowy
mmm na zdjęciu wyglądaja smakowicie
komentarz 25 czerwca 2020 przez użytkownika anonimowy
A czy to nie powinno się użyć funkcji grillowania?

Robiłem frytki w piekarniku, metodą namoczenia w oleju i wyłożenia na blaszce. Udało się.

Stąd w przypadku mikrofalówki, pomyślałbym raczej o funkcji grillowania?
komentarz 25 czerwca 2020 przez użytkownika
W piekarniku jak najbardziej funkcja grilowania, ale w mikrofali? Ja takiej funkcji niestety nie mam, a w ogóle jest taka dostępna w kuchence mikrofalowej?
komentarz 4 lipca 2020 przez użytkownika anonimowy

a w ogóle jest taka dostępna w kuchence mikrofalowej?
Bardzo smieszne pytanie w epoce internetu !
Mam mikrofale z tak zwana funkcja Crisp -  ten sprzet ma 25 lat i od tylu lat robie frytki z mikrofali. Ogolnie rzecz biorac potrzebne sa mikrofale i grill jednoczesnie.

Istotne - zdarzylo mi sie, ze przez pomylke uruchomilem tylko mikrofale i ogolnie frytki dalo sie zjesc ale to nie bylo to. Funkcja "Crisp" daje to co mozna nazwac chrupkoscia. Obecnie nazywa sie to chyba "opiekanie"

...