Pinsa to pierwowzór pizzy. Pochodzi ona jeszcze z czasów starożytnego Rzymu. Wówczas mielono i zagniatano ciasto z trzech rodzajów mąki: pszennej, owsianej i z prosa (lub pszenna, sojowa i ryżowa). Następnie dodawało się wodę, sól i zioła. Jeśli chodzi o dodatki to są one podobne do tych, jakie dodaje się do pizzy. Zazwyczaj do pinsy używa się takich składników jak: mozzarella, pomidory, grzyby, kiełbasa lokalna, szynka, mortadela z pistacjami, bakłażany, rukola, gruszki, figi, parmezan, gorgonzola.
Nazwa pochodzi od słowa "pinsere" oznaczające "zgniatanie", "mielenie".
Czym różni się pinsa od pizzy?
Pinsa - pochodzi z Rzymu; jest starsza niż pizza, bo znano ją już w starożytnym Rzymie; robi się ją z trzech rodzajów mąki; jest bardziej chrupiąca; mniej kaloryczna, lekkostrawna; podawana na raz i dużo mniejsza od pizzy, ma kształt owalny lub prostokątny; ciasta nie smaruje się sosem pomidorowym (to największa różnica).
Pizza - pochodzi z Neapolu; składa się z jednego rodzaju mąki, najczęściej pszennej; zawiera więcej tłuszczów i węglowodanów; spód smaruje się sosem pomidorowym; ma okrągły kształt.
Pinsę można przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. Pinsa podawana na słono będzie miała dodatki podobne jak w przypadku pizzy, zaś pinsa podawana na słodko może zawierać takie dodatki jak m.in.: dynia, krem waniliowy, czekolada, pistacje, maliny czy ciasteczka migdałowe.
Pinsę można przygotować samodzielnie w domu, tak jak domową pizzę. trzeba tylko pamiętać o trzech rodzajach mąki (porcje nie muszą być równe, jeśli dodamy najmniej pszennej mąki, wówczas ciasto będzie lżejsze). Poniżej przepis na pinsę (6 sztuk):
Składniki:
- 800 g mąki pszennej,
- 150 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki sojowej,
- pół opakowania suchych drożdży,
- 20 g soli,
- 10 g oliwy,
- litr wody z lodówki (musi być zimna),
- ulubione dodatki.
Wykonanie:
Mąki mieszamy z drożdżami, dodajemy 3/4 litra wody i ugniatamy około 5 minut. Następnie dodajemy sól i oliwę i resztę wody, po czym dokładnie wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 24-48 godzin.
Po tym czasie, dzielimy je na sześć części i odstawiamy do wyrośnięcia na około trzy godziny (temperatura pokojowa). Następnie wałkujemy i układamy na wierzchu wybrane dodatki. Pieczemy pinsę w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez 10 minut.