konto millenium
pytanie zadane 8 sierpnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 8 sierpnia 2019 przez użytkownika

Pinsa to pierwowzór pizzy. Nazwa pochodzi od słowa "pinsere" oznaczające "zgniatanie", "mielenie". Wówczas mielono i zagniatano ciasto z trzech rodzajów mąki: pszennej, owsianej i z prosa (lub pszenna, sojowa i ryżowa). Dalej dodaje się wodę, sól i zioła. Jeśli chodzi o dodatki to są one podobne do tych jakie dodaje się do pizzy. Zazwyczaj do pinsy używa się takich składników jak: mozzarella, pomidory, grzyby, kiełbasa lokalna, szynka, mortadela z pistacjami, bakłażany, rukola, gruszki, figi, parmezan, gorgonzola. 

Czym różni się pinsa od pizzy? 

Pinsa - pochodzi z Rzymu; jest starsza niż pizza, bo znano ją już w starożytnym Rzymie; robi się ją z trzech rodzajów mąki; jest bardziej chrupiąca; mniej kaloryczna; podawana na raz i dużo mniejsza od pizzy, ma kształt owalny lub prostokątny; ciasta nie smaruje się sosem pomidorowym (to największa różnica). 

Pizza - pochodzi z Neapolu; składa się z jednego rodzaju mąki, najczęściej pszennej; zawiera więcej tłuszczów i węglowodanów; spód smaruje się sosem pomidorowym; ma okrągły kształt. 

domowa pizza przepis


Pinsę można przygotować samodzielnie w domu, tak jak domową pizzę. trzeba tylko pamiętać o trzech rodzajach mąki (porcje nie muszą być równe, jeśli dodamy najmniej pszennej mąki, wówczas ciasto będzie lżejsze). Poniżej przepis na pinsę (6 sztuk):

Składniki:

- 800 g mąki pszennej,

- 150 g mąki ryżowej,

- 50 g mąki sojowej,

- pół opakowania suchych drożdży,

- 20 g soli,

- 10 g oliwy,

- litr wody z lodówki (musi być zimna),

- ulubione dodatki.

Wykonanie:

Mąki mieszamy z drożdżami, dodajemy 3/4 litra wody i ugniatamy około 5 minut. Następnie dodajemy sól i oliwę i resztę wody, po czym dokładnie wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 24-48 godzin. 

Po tym czasie, dzielimy je na sześć części i odstawiamy do wyrośnięcia na około trzy godziny (temperatura pokojowa). Następnie wałkujemy i układamy na wierzchu wybrane dodatki. Pieczemy pinsy w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez 10 minut. 

...