Chyba każdy z nas nie lubi dużo wydawać, szczególnie na produkty, które jemy codziennie. Do takich należą bowiem owoce i warzywa, których dziennie możemy spożywać nawet kilka porcji. Stanowią one dodatek do różnych dań, typu obiad czy kolacje, ale również służą jako przekąska czy drugie śniadanie. Można z nich robić soki, koktajle, zapiekanki, zupy czy ciasta. Jeśli więc mają one tak duże zastosowanie w naszej codziennej diecie to warto zwracać uwagę na ich ceny. Bywają bowiem takie okresy czasu, kiedy jedne warzywa czy owoce są tańsze od innych i wtedy najlepiej (pod względem ekonomicznym) je kupić. Pamiętać jeszcze należy, że nie zawsze to, że owoc czy warzywo jest tańsze znaczy że jest gorsze czy zepsute, bo takich kupować nie należy. Zazwyczaj jest tak, że owoce, szczególnie nasze polskie, są tańsze wtedy, gdy jest na nie sezon. Poza sezonem są droższe. Taka jest ogólna zasada.
Nie przedłużając już więc zamieszczam poniżej listę warzywno-owocową oraz okres w jakim są one najtańsze, kiedy najlepiej je kupować.
I. STYCZEŃ
Owoce |
Warzywa |
jabłka |
cykoria, endywia |
gruszki |
kapusta włoska, biała, czerwona |
|
ziemniaki |
|
dynia |
|
kalarepa, jarmuż, brukselka |
|
por, pietruszka, brukiew, rzodkiewka biała |
|
marchew, buraki, seler, cebula, czosnek |
II. LUTY
Owoce |
Warzywa |
jabłka |
cykoria, roszponka, endywia |
gruszki |
kapusta: włoska, biała, czerwona |
|
kalarepa, jarmuż, brukselka |
|
por, pietruszka, brukiew, rzodkiewka biała |
|
marchew, buraki, seler, cebula, czosnek |
|
ziemniaki |
|
dynia |
III. MARZEC
Owoce |
Warzywa |
jabłka |
kapusta: włoska, biała, czerwona |
gruszki |
brukselka, kalarepa, roszponka |
|
dynia |
|
ziemniaki, topinambur |
|
por, pietruszka, brukiew, rzodkiewka biała |
|
marchew, buraki, seler, cebula, czosnek |
IV. KWIECIEŃ
Owoce |
Warzywa |
jabłka |
pietruszka, brukiew, marchewka, rzodkiewka, burak |
rabarbar |
seler, ziemniaki, topinambur |
kiwi |
cebula, czosnek |
|
por, roszponka, cebulka dymka, szczypiorek |
|
szparagi, natka pietruszki |
V. MAJ
Owoce |
Warzywa |
jabłka |
pietruszka, cebulka dymka, rzodkiewka |
rabarbar |
cebula, czosnek |
agrest |
burak, seler, marchewka, botwina |
kiwi |
natka pietruszki, szczypiorek, szparagi, szczaw |
|
sałata rzymska, karbowana, masłowa, lodowa |
|
groszek: zielony, cukrowy |
VI. CZERWIEC
Owoce |
Warzywa |
czereśnie |
groszek: zielony, cukrowy |
agrest |
pomidory, szparagi, ziemniaki |
truskawki |
ogórki, fasolka szparagowa |
jagody |
por, szczypior, rzodkiewka, |
rabarbar |
marchewka, pietruszka, rzodkiew biała |
|
cebulka dymka, czosnek, kalarepa |
|
kapusta młoda: włoska, biała, czerwona, kalafior |
|
rukola, natka pietruszki, szczaw, szpinak, botwina |
|
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa |
VII. LIPIEC
Owoce |
Warzywa |
brzoskwinia |
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa |
agrest, jeżyny |
kapusta młoda: włoska, biała, czerwona, kalafior |
jagody |
botwina, szczaw, rukola, buraki, szpinak |
truskawki, maliny |
por, szczypiorek, seler, brukiew biała, ziemniaki |
porzeczka |
marchewka, pietruszka, cebula dymka, czosnek |
arbuz |
groszek: zielony, cukrowy |
wiśnie, czereśnie |
pomidory, ogórki, cukinia, bób, fasolka szparagowa |
VIII. SIERPIEŃ
Owoce |
Warzywa |
maliny, porzeczka |
pomidor, bakłażan, papryka |
agrest, czereśnie |
dynia, cukinia, ogórek |
jagody, borówki, arbuz, jeżyny |
ziemniaki, bób, burak |
nektarynka, brzoskwinie, morele |
fasolka szparagowa, botwina |
śliwki, jabłka, gruszki |
por, seler, pietruszka, marchewka |
winogrona |
szczypiorek, czosnek, cebula |
|
kalafior, brokuł, rukola |
|
kapusta: włoska, biała, czerwona |
|
natka pietruszki, szpinak, szczaw |
|
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa |
IX. WRZESIEŃ
Owoce |
Warzywa |
maliny, żurawina, śliwki |
pomidory, papryka, dynia |
borówki, winogrono |
cukinia, ogórek, bakłażan, pietruszka |
nektarynki, brzoskwinie |
ziemniaki, fasolka szparagowa |
jabłka, gruszki |
por, seler, szczypiorek, marchewka |
|
burak, cebula, czosnek, rzodkiewka |
|
kalarepa, kalafior, brukselka |
|
kapusta włoska, biała, czerwona |
|
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa |
|
natka pietruszki, szpinak, szczaw |
X. PAŹDZIERNIK
Owoce |
Warzywa |
żurawina, śliwki, winogrona |
bakłażan, cukinia, dynia |
jabłka, gruszki |
pomidory, papryka |
banany |
ziemniaki, topinambur |
|
seler, marchewka, szczypiorek, pietruszka |
|
cebula, czosnek, rzodkiewka |
|
kapusta włoska, biała, czerwona |
|
kalarepa, kalafior, brukselka, jarmuż, brukselka |
|
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa, cykoria, roszponka, endywia |
XI. LISTOPAD
Owoce |
Warzywa |
jabłka |
ziemniaki, topinambur |
gruszki |
dynia, cebula, burak, marchewka, pietruszka |
żurawina |
czosnek, seler, brukiew |
banany |
kapusta: włoska, biała, czerwona, kalarepa |
mandarynki |
kalafior, jarmuż, brukselka |
pomarańcze |
szpinak, endywia, roszponka, cykoria |
XII. GRUDZIEŃ
Owoce |
Warzywa |
jabłka |
cykoria, endywia, roszponka |
gruszki |
kapusta: włoska, biała, czerwona, kalarepa |
mandarynki |
kalafior, jarmuż, brukselka |
pomarańcze |
dynia, cebula, burak, marchewka, pietruszka |
|
por, seler, ziemniaki |
Chcąc być na bieżąco z cenami warzyw i owoców możesz skorzystać z aplikacji z gazetkami z różnych supermarketów. Natomiast nie mając czasu na ich przeglądanie spójrz na powyższą listę i zapamiętaj co i kiedy jest tańsze.