pytanie zadane 10 maja 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 10 maja 2019 przez użytkownika

Chyba każdy z nas nie lubi dużo wydawać, szczególnie na produkty, które jemy codziennie. Do takich należą bowiem owoce i warzywa, których dziennie możemy spożywać nawet kilka porcji. Stanowią one dodatek do różnych dań, typu obiad czy kolacje, ale również służą jako przekąska czy drugie śniadanie. Można z nich robić soki, koktajle, zapiekanki, zupy czy ciasta. Jeśli więc mają one tak duże zastosowanie w naszej codziennej diecie to warto zwracać uwagę na ich ceny. Bywają bowiem takie okresy czasu, kiedy jedne warzywa czy owoce są tańsze od innych i wtedy najlepiej (pod względem ekonomicznym) je kupić. Pamiętać jeszcze należy, że nie zawsze to, że owoc czy warzywo jest tańsze znaczy że jest gorsze czy zepsute, bo takich kupować nie należy. Zazwyczaj jest tak, że owoce, szczególnie nasze polskie, są tańsze wtedy, gdy jest na nie sezon. Poza sezonem są droższe. Taka jest ogólna zasada. 

Nie przedłużając już więc zamieszczam poniżej listę warzywno-owocową oraz okres w jakim są one najtańsze, kiedy najlepiej je kupować.

I. STYCZEŃ

Owoce Warzywa
jabłka cykoria, endywia
gruszki kapusta: włoska, biała, czerwona
ziemniaki
dynia
kalarepa, jarmuż, brukselka
por, pietruszka, brukiew, rzodkiewka biała
marchew, buraki, seler, cebula, czosnek

II. LUTY

Owoce Warzywa
jabłka cykoria, roszponka, endywia
gruszki kapusta: włoska, biała, czerwona
kalarepa, jarmuż, brukselka
por, pietruszka, brukiew, rzodkiewka biała
marchew, buraki, seler, cebula, czosnek
ziemniaki 
dynia


jabłka polskie

III. MARZEC

Owoce Warzywa
jabłka kapusta: włoska, biała, czerwona
gruszki brukselka, kalarepa, roszponka
dynia
ziemniaki, topinambur
por, pietruszka, brukiew, rzodkiewka biała
marchew, buraki, seler, cebula, czosnek

IV. KWIECIEŃ

Owoce Warzywa
jabłka pietruszka, brukiew, marchewka, rzodkiewka, burak
rabarbar seler, ziemniaki, topinambur
kiwi cebula, czosnek
por, roszponka, cebulka dymka, szczypiorek
szparagi, natka pietruszki


kiwi owoce

 

V. MAJ

Owoce Warzywa
jabłka pietruszka, cebulka dymka, rzodkiewka
rabarbar cebula, czosnek
agrest burak, seler, marchewka, botwina
kiwi natka pietruszki, szczypiorek, szparagi, szczaw
sałata: rzymska, karbowana, masłowa, lodowa
groszek: zielony, cukrowy

VI. CZERWIEC

Owoce Warzywa
czereśnie groszek: zielony, cukrowy
agrest pomidory, szparagi, ziemniaki
truskawki ogórki, fasolka szparagowa
jagody por, szczypior, rzodkiewka, 
rabarbar marchewka, pietruszka, rzodkiew biała
cebulka dymka, czosnek, kalarepa
kapusta młoda: włoska, biała, czerwona, kalafior
rukola, natka pietruszki, szczaw, szpinak, botwina
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa

VII. LIPIEC

Owoce Warzywa
brzoskwinia sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa
agrest, jeżyny kapusta młoda: włoska, biała, czerwona, kalafior
jagody botwina, szczaw, rukola, buraki, szpinak
truskawki, maliny por, szczypiorek, seler, brukiew biała, ziemniaki
porzeczka marchewka, pietruszka, cebula dymka, czosnek
arbuz groszek: zielony, cukrowy
wiśnie, czereśnie pomidory, ogórki, cukinia, bób, fasolka szparagowa

VIII. SIERPIEŃ

Owoce Warzywa
maliny, porzeczka pomidor, bakłażan, papryka
agrest, czereśnie dynia, cukinia, ogórek
jagody, borówki, arbuz, jeżyny ziemniaki, bób, burak
nektarynka, brzoskwinie, morele fasolka szparagowa, botwina
śliwki, jabłka, gruszki por, seler, pietruszka, marchewka
winogrona szczypiorek, czosnek, cebula
kalafior, brokuł, rukola
kapusta: włoska, biała, czerwona
natka pietruszki, szpinak, szczaw
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa

IX. WRZESIEŃ

Owoce Warzywa
maliny, żurawina, śliwki pomidory, papryka, dynia
borówki, winogrono cukinia, ogórek, bakłażan, pietruszka
nektarynki, brzoskwinie ziemniaki, fasolka szparagowa
jabłka, gruszki por, seler, szczypiorek, marchewka
burak, cebula, czosnek, rzodkiewka
kalarepa, kalafior, brukselka
kapusta włoska, biała, czerwona
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa
natka pietruszki, szpinak, szczaw

X. PAŹDZIERNIK

Owoce Warzywa
żurawina, śliwki, winogrona bakłażan, cukinia, dynia
jabłka, gruszki pomidory, papryka
banany ziemniaki, topinambur
seler, marchewka, szczypiorek, pietruszka
cebula, czosnek, rzodkiewka
kapusta włoska, biała, czerwona
kalarepa, kalafior, brukselka, jarmuż, brukselka
sałata: rzymska, karłowata, masłowa, lodowa, cykoria, roszponka, endywia

 

kiść bananów

XI. LISTOPAD

Owoce Warzywa
jabłka ziemniaki, topinambur
gruszki dynia, cebula, burak, marchewka, pietruszka
żurawina czosnek, seler, brukiew
banany kapusta: włoska, biała, czerwona, kalarepa
mandarynki kalafior, jarmuż, brukselka
pomarańcze szpinak, endywia, roszponka, cykoria

XII. GRUDZIEŃ

Owoce Warzywa
jabłka cykoria, endywia, roszponka
gruszki kapusta: włoska, biała, czerwona, kalarepa
mandarynki kalafior, jarmuż, brukselka
pomarańcze dynia, cebula, burak, marchewka, pietruszka
por, seler, ziemniaki

mandarynki

Chcąc być na bieżąco z cenami warzyw i owoców możesz skorzystać z aplikacji z gazetkami z różnych supermarketów. Natomiast nie mając czasu na ich przeglądanie spójrz na powyższą listę i zapamiętaj co i kiedy jest tańsze. 

...