Zielone ciasto idealne na tę porę roku i w dodatku przepyszne. jeszcze niedawno nie pomyślałam, że szpinak w ogóle można dodawać do ciasta i że to będzie smakowało, ale zostałam mile zaskoczona. Zróbcie je i sami się przekonajcie czy mam rację.
Porcja: dla całej rodziny
Czas przygotowania: około 1,5 - 2 godzin
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 1 i 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki krupczatki (może być też pszenna),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 450 g szpinaku rozdrobnionego (ja użyłam mrożonego),
- 0,5 litra śmietany 36%,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- serek mascarpone,
- opakowanie żurawiny.
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka oraz cukier ubijamy na gładką, jasną masę. Do niej dodajemy kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz szpinak. Jeśli używacie mrożonego wyjmijcie go dzień wcześniej, by się rozmroził. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie masę wlewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Za pomocą noża lub widelca ściągamy z biszkoptu cienką warstwę ciasta. Będzie nam ono potrzebne jako kruszona na górę ciasta.
Teraz przygotowujemy krem. W misce ubijamy śmietanę 36%, a następnie dosładzamy ją cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy.
Na krem sypiemy pokruszony wierch biszkoptu, który wcześniej ściągnęliśmy. Na koniec dodajemy żurawinę posypując nią całe ciasto. Żurawinę możecie zastąpić np. pestkami granatu lub innymi owocami.