pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika
otagowane ponownie 1 marca 2020 przez użytkownika

ciasto leśny mech

2 odpowiedzi

odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez użytkownika

Zielone ciasto idealne na tę porę roku i w dodatku przepyszne. jeszcze niedawno nie pomyślałam, że szpinak w ogóle można dodawać do ciasta i że to będzie smakowało, ale zostałam mile zaskoczona. Zróbcie je i sami się przekonajcie czy mam rację.

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 1,5 - 2 godzin

Składniki:

- 3 jajka,

- 1 i 1/3 szklanki cukru,

- 1 i 1/3 szklanki oleju,

- 2 szklanki mąki krupczatki (może być też pszenna),

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 450 g szpinaku rozdrobnionego (ja użyłam mrożonego),

- 0,5 litra śmietany 36%,

- 2 łyżeczki cukru pudru,

- serek mascarpone,

- opakowanie żurawiny.

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka oraz cukier ubijamy na gładką, jasną masę. Do niej dodajemy kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz szpinak. Jeśli używacie mrożonego wyjmijcie go dzień wcześniej, by się rozmroził. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie masę wlewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut

składniki na ciasto szpinakowe

masa szpinakowa

Po upieczeniu ciasto studzimy. Za pomocą noża lub widelca ściągamy z biszkoptu cienką warstwę ciasta. Będzie nam ono potrzebne jako kruszona na górę ciasta

Teraz przygotowujemy krem. W misce ubijamy śmietanę 36%, a następnie dosładzamy ją cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy.

masa kremowa

Na krem sypiemy pokruszony wierch biszkoptu, który wcześniej ściągnęliśmy. Na koniec dodajemy żurawinę posypując nią całe ciasto. Żurawinę możecie zastąpić np. pestkami granatu lub innymi owocami. 

ciasto szpinakowe

ciasto ze szpinakiem

odpowiedź 16 lipca 2019 przez użytkownika
edycja 22 lipca 2019 przez użytkownika

Na bazie ciasta szpinakowego, możemy zrobić też arbuzowy tort. W tym celu przygotowujemy spód do niego w taki sam sposób jak do ciasta Leśny mech. 

spód szpinakowy do ciasta

Następnie, po jego wystudzeniu, przygotowujemy białą masę, również tak samo jak do ciasta ze szpinakiem. Następnie smarujemy masą spód.

masa kremowa do ciasta arbuza

Teraz kładziemy na sam wierzch truskawkową galaretkę, którą należy przygotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. W galaretkę należy włożyć na samym końcu kilka kawałeczków czekolady gorzkiej lub kropelek czekoladowych. 

galaretka truskawkowa z kawałkami czekolady

Ciasto arbuzowy tort odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy jak zwykły tort na równe kawałki. 

...