pytanie zadane 17 października 2018 w Kuchnia przez użytkownika
otagowane ponownie 12 października 2024 przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 17 października 2018 przez użytkownika
edycja 13 listopada 2023 przez użytkownika

Kasze są to ziarna zbóż, które są wstępnie obłuskane i wypolerowane. Kasze są zaliczane do bardzo zdrowej żywności i mogą zastępować w diecie np. pieczywo, makarony, różne rodzaje ryżu czy ziemniaki. Zawierają witaminy, minerały oraz błonnik. 

Do rodzajów kasz, które można spotkać w sklepach należą:

Kasza Bulgur
kasza bulgurKasza zrobiona jest z ziaren pszenicy twardej, które są wcześniej ugotowane, a następnie suszone. Sprawdzi się ona w sałatkach, faszerowanych warzywach lub jako dodatek do zup. Bulgur gotuje się około 15 minut. Kasza bulgur, którą spotykamy w sklepach najczęściej pochodzi z Turcji, Izraela, Rosji lub Ukrainy. 
Właściwości - Poprawia nastrój i pracę układu nerwowego dzięki zawartości witamin z grupy B oraz magnezu. Dobra dla osób zestresowanych, cierpiących na bezsenność. 
 

Kasza Gryczana
kasza gryczana biała zwyczajnaPozyskuje się ją z nasion gryki zwyczajnej. Może występować w wersji:
- prażonej - cała lub łamana,
- nieprażonej/zwykła/biała -  cała, łamana lub łamana drobna (na zdjęciu jest ten właśnie rodzaj kaszy).
Kaszę gryczaną gotuje się około 12 minut. Pochodzi z Polski. Pasuje do zup, gulaszy, jak farsz do kotletów czy kiełbas, pierogów, gołąbków, kaszanki, ale również do deserów - dodaje się ją słodkich zapiekanek czy do leguminy. 
Właściwości - Zawiera rutynę i kwercetyny, dlatego też ma działanie przeciwzakrzepowe i zapobiega żylakom. Ze względu na dużą zawartość błonnika, wspomaga odchudzanie.
 

Kasza Jaglana
kasza jaglanaPochodzi z ziaren prosa. Gotuje się ją około 15 minut. Sprawdzi się w kulinariach z mięsem, do zup np. do krupniku z kaszą jaglaną, do pierogów, gołąbków, potrawek, ale również do kisieli czy ciast. Kasza jaglana pochodzi najczęściej z Polski, Ukrainy, Litwy lub Łotwy. 
Właściwości - Idealna dla osób chcących oczyścić organizm z toksyn oraz dla chorych na celiakię, bo nie zawiera glutenu. Ponadto usuwa śluz z organizmu, mokry kaszel oraz katar. 
 

Kasza Jęczmienna
Pochodzi z ziaren jęczmienia. Wyróżnia się trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:
- kasza pęczak
kasza pęczak
Zrobiona z całych ziaren jęczmienia, pozbawionych jedynie łuski; kaszę tę podaje się jako dodatek do warzyw, mięs, zup czy do kaszotto. Gotuje się ją około 15-20 minut. Pochodzi z Polski. Kaszę pęczak wykorzystuje się też jako przynętę na ryby. 
Właściwości - Zawiera antyoksydanty obniżające poziom cholesterolu we krwi. -Poprawia pracę serca. Idealna dla osób z zaburzeniami trawienia. Wspomaga pracę trzustki, żołądka, jelit, zapobiega zaparciom. Ma witaminę PP poprawiającą wygląd skóry. Wspomaga pamięć.

- perłowa/mazurska 
kasza jęczmienna perłowa
To kasza łamana perłowa, która jest poddana polerowaniu. Gotuje się ją około 15-20 minut. Idealnie pasuje do krupniku, mięs, sosów i sałatek. Pochodzi z Polski. 
Właściwości - Zawiera minerały, witaminy i błonnik. Duża ilość witaminy PP sprawia, że obniża się nasz cholesterol, rozszerzają się naczynia krwionośne i poprawia się wygląd skóry. 

- łamana/wiejska
 

Kasza Kukurydziana
Pochodzi z ziaren kukurydzy. Służy jako dodatek do zup, gulaszów, a także na jej bazie przyrządza się placki do tortilli lub polentę. Pochodzi z Polski. 
Właściwości - Posiada dużo witaminy A, przez co wspomaga widzenie i stan skóry. Ponadto zawiera selen wspomagający odporność i pracę tarczycy oraz żelazo.
 

Kasza Kuskus
kasza kuskusKasza ta pochodzi z ziaren pszenicy twardej. Jest to najszybsza w przygotowaniu kasza, gdyż wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać 5 minut. Podaje się ją z dodatkami mięsnymi, drobiem, warzywami, rybami lub dodaje do bulionu. Na jej bazie można też zrobić sałatkę z kuskusa i kurczakiem. Kuskus pochodzi z Francji, Włoch i Tunezji. 
Właściwości - W smaku jest lekko orzechowa. Jest też lekkostrawna i delikatna. Idealna dla osób cierpiących na zgagę i wrzody żołądka. Ma witaminy z grupy B i działa kojąco na układ nerwowy. 
 

Kasza Manna
Jest to drobno zmielona kasza pozyskana z ziaren pszenicy. Powinna ona mieć nieco żółtawy odcień, co świadczy o jej jakości. Jest to kasza, która jest bardzo często podawana małym dzieciom oraz osobom starszym, ze względu na jej drobną konsystencję i łatwość trawienia. Przygotowuje się z niej kleiki, puddingi z sokiem, jako zagęstniki do klusek czy kisieli, ale też można na jej bazie przygotować ciasto-kaszowiec. 
Właściwości - Zawiera w sobie jod, potas, dlatego powinna być jedzona u osób mających problemy z tarczycą czy chorobami układu krążenia (obniża cholesterol). Jest lekkostrawna, ale sycąca. 

komentarz 30 stycznia 2022 przez użytkownika Gość

Fajne zestawienie, nie myślałam że aż tyle jest ich rodzajów ja tylko znam jaglaną i gryczana, ta druga mi w sumie najlepiej smakuje. U nas w Polsce te kasze są bardziej swojskie niż ziemniaki sprowadzone kiedyś z Ameryki południowej. I co najważniejsze zdrowsze od ziemniaków bo mają dużo błonnika. Ale i tak ziemniaki są popularniejszeindecision

komentarz 21 lutego 2022 przez użytkownika Gość
Kasza gryczana dla mnie najlepsza i najsmaczniejsza, a próbowałam chyba już wszystkie wyżej wymienione rodzaje. Najmniej mi smakowały te kuskusy i inne drobniutkie, wolę te z większym ziarnem przynajmniej jest co gryźć.
...