Sałata jaką używamy w kuchni do przygotowania posiłków, zazwyczaj spożywana jest w połączeniu z innymi warzywami, wędliną lub serem. Używamy jej najczęściej do sałatek, kanapek, past, jajek itp. Większość odmian sałaty, którą spożywamy, sadzimy, pielęgnujemy należy do tzw. sałaty siewnej, czyli jednorocznej odmiany sałaty. Uprawiano ją już w starożytnym Egipcie. Sałaty takie zrywa się jeszcze przed kwitnieniem.
Odmian tego popularnego warzywa jest wiele, ale ja wymienię 9 najpopularniejszych odmian sałaty:
1. Sałata Masłowa
Sałata masłowa ma delikatne jasnozielone liście o łagodnym smaku. Ma również działanie lekko uspokajające. Często stosowana przy przyrządzania gołąbków, nadaje się do gotowania, duszenia i smażenia.
Nazywa się ją również maślaną lub głowiastą.
2. Sałata Lodowa
Sałata lodowa (nazywana również sałatą kruchą), posiada twarde, pofałdowane, czasem słodkie liście. Dobra do różnego rodzaju sałatek. Sałatę tę można kroić nożem i przechowywać w lodówce do nawet trzech tygodni.
3. Sałata Roszponka
Ta sałata ma drobne listki o lekko orzechowym smaku. Można ją łączyć z innymi sałatkami lub gotować tak jak szpinak.
4. Sałata Rzymska
Ten rodzaj sałaty ma podłużne, miękkie i lekko słodkawe liście. Wyglądem (zapakowana w sklepie) przypomina kapustę pekińską. Jest podstawowym składnikiem w sałatce Cezar.
Zwana też długolistną.
5. Sałata Karbowana
Sałata karbowana (strzępiasta) może mieć zielone (lub nawet czerwonawe) postrzępione liście. W smaku łagodna. Dekoracyjna.
6. Sałata Rukola
Liście sałaty rukoli są podobne do liści mniszka lekarskiego. W smaku lekko piekące. Często w potrawach mieszana z innymi sałatami, lub jako dekoracja dla przystawek.
7. Sałata Cykoria
Cykoria lub sałata zimowa jak kto woli, ma ściśle przylegające do siebie liście. W smaku jest gorzkawa, pobudzająca apetyt. Cykorię można przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Można ją zapiekać lub dusić.
8. Sałata Endywia kędzierzawa
Liście tej sałaty są mocno postrzępione, gorzkawe w smaku. Bardzo dobra w mocnymi sosami, można ją gotować i przyrządzać jak szpinak.
9. Sałata Radicchio
Sałata ta jest właściwie czerwonolistną odmianą cykorii. Jest gorzka w smaku, dlatego jest idealna przy surówkach i sałatkach; nie jada się jej samej. Można ją zapiekać, smażyć czy dusić, ale po tych czynnościach traci kolor.