By truskawki jak najmniej straciły ze swojej struktury podczas rozmrażania muszą być rozmrażane w odpowiedni sposób. Poniżej go opiszę. Chcę jednak zaznaczyć, że truskawki nie będą do końca wyglądały tak jak zerwane prosto z krzaczka, ale też nie będą ciapowate i nie nadające się do niczego.

Zamrożone truskawki kupne bądź własne, Należy przełożyć (tyle ile potrzebujemy) do foliowego woreczka. Ja użyłam swoich truskawek, które mroziłam w sezonie.

Następnie woreczek zamykamy i opłukujemy truskawki pod bieżącą zimną wodą przez chwilę. Teraz wykładamy truskawki na talerz i posypujemy je cukrem, by nie zepsuć ich struktury podczas odmrażania. Tak przygotowany talerz wstawiamy do lodówki na parę godzin, póki truskawki całkowicie się nie rozmrożą.

Po rozmrożeniu truskawki wyglądają tak:

Można jeść je same, można dodać je do jogurtu, jeść z musli lub zblendować na pyszny truskawkowy sos.