Nowo zakupioną lodówkę należy przede wszystkim rozpakować z kartonu oraz usunąć z niej taśmy czy folie. Usuwamy też taśmy zabezpieczające i styropian jaki znajdują się wewnątrz lodówki.
Kolejnym krokiem będzie dokładne umycie lodówki. Myjemy jej wnętrze oraz ściany zewnętrzne i drzwi używając miękkiej szmatki i letniej wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Należy w środku wymyć chłodziarkę i zamrażarkę oraz wszystkie elementy, które się w nich znajdują, czyli szuflady, półki, balkoniki itp. Po umyciu dokładnie wycieramy wszystko do sucha.
Teraz pora na właściwe ustawienie lodówki w odpowiednio dobranym miejscu. Lodówka musi stać stabilnie i prosto, co można wyregulować za pomocą dwóch przednich dokręcanych nóżek. Nowa lodówka musi odstać około 2 godzin przed jej pierwszym uruchomieniem. Zanim ją włączymy pokrętło ustawiamy na pozycję wyłączoną czyli "0" lub "OFF". Po podłączeniu jej do gniazdka pozycję ustawiamy na najbardziej optymalną:
1 - temperatura najwyższa
2 - 6 - temperatura optymalna
7 - temperatura najniższa
Lodówka musi pochodzić włączona około 4 godzin zanim zapełnimy ją produktami. Jeżeli przekładasz produkty ze starej lodówki do nowej i będą one nadal zimne to czas ten może być skrócony do około 2 godzin.