walutomat

pytanie zadane 7 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

tort węgierskie z wiśniami

1 odpowiedź

odpowiedź 8 grudnia 2016 przez użytkownika

Składniki:

Biszkopt:

- 5 jajek,

- szklanka cukru,

- łyżeczka cukru waniliowego,

- 3/4 szklanki mąki pszennej,

- 2 łyżki kakao,

- łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem czekoladowy:

- 3 szklanki mleka,

- szklanka cukru,

- 4 łyżki mąki pszennej,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- łyżeczka cukru waniliowego,

- 2 łyżki kakao,

- 100 g masła,

- 100 ml śmietanki kremówki 36%,

- wiśnie mrożone (ja użyłam z kompotu).

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrami do uzyskania białawej masy. Dodajemy łyżka po łyżce wymieszaną i przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy biszkopt do formy i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 160oC.

biszkopt na tort węgierski

Wszystkie składniki na krem, prócz kakao, masła i śmietanki, mieszamy w rondelku do czasu uzyskania jednolitej masy, a potem odstawiamy do ostudzenia. Gdy krem zrobi się zimny mieszamy go za pomocą miksera z masłem, kakao, a na koniec dodajemy śmietankę. 

składniki na krem czekoladowy

czekoladowy krem do tortów

Jeśli macie kompot to nim nasączamy przecięty na pół biszkopt, następnie smarujemy go kremem i układamy wiśnie. Nasączamy drugi blat ciasta i kładziemy go na wiśnie. Cały tort smarujemy jeszcze raz kremem i układamy na górze wiśnie. Całość schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny. 

tort węgierski z wiśniami

...