Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem czekoladowy:
- 3 szklanki mleka,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g masła,
- 100 ml śmietanki kremówki 36%,
- wiśnie mrożone (ja użyłam z kompotu).
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrami do uzyskania białawej masy. Dodajemy łyżka po łyżce wymieszaną i przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy biszkopt do formy i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 160oC.
Wszystkie składniki na krem, prócz kakao, masła i śmietanki, mieszamy w rondelku do czasu uzyskania jednolitej masy, a potem odstawiamy do ostudzenia. Gdy krem zrobi się zimny mieszamy go za pomocą miksera z masłem, kakao, a na koniec dodajemy śmietankę.
Jeśli macie kompot to nim nasączamy przecięty na pół biszkopt, następnie smarujemy go kremem i układamy wiśnie. Nasączamy drugi blat ciasta i kładziemy go na wiśnie. Cały tort smarujemy jeszcze raz kremem i układamy na górze wiśnie. Całość schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.