Wszystko zależy od tego jaki rodzaj kiwi chcemy hodować. W Polsce sprawdza się np. gatunek kiwi Aktinidia, który jest odporny na mróz. Sam zamówiłem taki gatunek kiwi i dostałem go w takiej postaci. Sadzonka ta ma ok. 1 roku od wyrośnięcia z ziarna.
Wykopałem dołek o średnicy 60 cm i podobnej głębokości, nalałem do niego wody i zasadziłem sadzonkę kiwi. Zasypałem i podlałem jeszcze raz. Ja sadziłem kiwi na wiosnę, a dokładnie jakoś przed końcem kwietnia.
Teraz obserwuję je cały czas i za wiele się nie zmieniło. Nie ma ono jeszcze liści czy jakiś zalążków pączków, ale podobno będzie ono kwitło i owocowało dopiero 3-4 rok po zasadzeniu, więc muszę czekać. Trzeba pamiętać podczas sadzenia, że kiwi lubi słoneczne stanowiska.
Co 3-4 lata można wykonywać cięcie odmładzające i należy je wykonać latem lub na przełomie lutego i marca.
Po 2 latach
Nauczony doświadczeniem, pochwalę się jak mi wyrosło kiwi Aktinidia.
Na sam początek warto dodać, że kiwi najlepiej zasadzić przy jakieś podporze (np. metalowa pergola). Jak wiadomo kiwi jest rośliną pnącą, podobnie jak krzewy winogron. Dlatego należy stworzyć roślinie najdogodniejsze warunki do wzrostu.
Kiwi jak na roślinę pnącą przystało wyczuwa, ze ma przy czym rosnąć
Po dwóch miesiącach, widać znaczny wzrost rośliny
Dla zainteresowanych jeszcze podstawowe parametry, tego konkretnego (ze zdjęcia) gatunku kiwi:
Gatunek: Aktinidia ostrolistna - Kiwi "Issai"
Wysokość wzrostu: 2-4 metry
Mrozoodporność: do -30ºC
Kwitnienie: maj/czerwiec
Dojrzewanie: połowa września
Stanowisko: najlepiej słoneczne
Odmiana dwupłciowa - samozapylająca
Za rok lub dwa lata, gdy kiwi powinno zacząć owocować, na pewno tutaj pochwale się wyglądem i smakiem owoców.
Po 3 latach
Po 3 latach od zasadzenia krzewu kiwi, pojawiły się pierwsze pąki
następnie po ok. 2 tygodniach z pąków rozwinęły się piękne białe kwiaty kiwi
następnie po kilku dniach opadły białe płatki kwiatów i zaczął formować się młody owoc kiwi
Niestety te kilkanaście kwiatków opadło i w 3 roku nie było owocu.
Po 4 latach
W tym roku kiwi również zakwitła, ale kwiatów było dużo więcej niż rok temu. Niestety również z połowa opadła po kwitnieniu, ale druga połowa została i rosną z nich owoce kiwi.
Czyli prawdopodobnie wymagana jest większa ilość kwiatów, żeby doszło do samozapylenia.
I wreszcie, pod koniec września kiwi dojrzało można było skosztować owoców, które wyrosły w Polsce
Jak widać owoce tej odmiany są mniejsze i zielone w przeciwieństwie do tych, które możemy kupić w sklepach. A ich skórka jest gładka i nie ma włosków.
A tak wyglądają gdy się je przekroi:
W środku są praktycznie podobne do kupnych. Natomiast w smaku są niemal identyczne, tylko bardziej słodsze. Aby je zjeść trzeba obrać całkowicie twardą skórkę, gdyż nie za bardzo da się ją zjeść.