Przepis na smakowitą przekąskę. Przygotujecie ją w kilka minut z prostych składników. Choć danie nie wygląda na wykwintne, to jednak smakiem na takie prawie takie zasługuje :) Przepis na ciasto jest podobny do tego na pizzę, jednak z małą różnicą. Natomiast główną rolę odgrywa parówka.
Jak wiemy parówki, zwłaszcza te cienkie, są lubiane przez dzieci, dlatego myślę, że to danie zasmakuje również im. Ułożone w ciekawą kompozycję, stanie się rozchwytywane z talerzy podczas przyjęć lub zwykłej kolacji. Warto, kupując parówki, zwrócić uwagę na ich jakość, ponieważ to ona decyduje o smaku całej przekąski. Więc najlepiej, gdyby była tam duża ilość mięsa i to nie tego oddzielonego mechanicznie. Najczęściej parówki spożywamy w formie "bez niczego" tzn. gotowane i podawane z sosem / ketchupem lub w formie hot - doga. A dziś w cieście.
Porcja: dla 2 - 3 osób
Czas wykonania: około 45 minut
Składniki:
- opakowanie parówek np. Babuni lub Berlinki,
- 250 g mąki pszennej,
- 3 dag drożdży świeżych,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 1,5 łyżki cukru,
- pół szklanki ciepłej wody.
Wykonanie:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem, wodą i łyżeczką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej oliwę lub olej, sól, jajko oraz dobrze wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na płaski placek.
Z placka wycinamy prostokąty. Jeden bok o długości parówki, drugi na mniej więcej 8 cm. Następnie zawijamy parówkę w tak wycięte ciasto i dokładnie zlepiamy jego końce i brzegi. Teraz kroimy parówkę w cieście na plastry o grubości około 2 cm. Z takiej parówki powinno nam wyjść około 6 - 8 części.
Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc kształt kwiatka lub inny dowolny. Na koniec smarujemy kwiatki rozmąconym jajkiem. Tak przygotowaną przekąskę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe danie / przekąskę z parówek w cieście drożdżowym można podawać z sosem, ketchupem lub majonezem. Najlepsze ciepłe.