Dzisiejszy wpis będzie nierozerwalnie związany z jutrzejszym świętem, jakim są Walentynki. Święto Zakochanych warto umilić sobie czymś pysznym, słodkim i czekoladowym, choć nie koniecznie. Dobrym rozwiązaniem będzie ciasto lub tort w kształcie serca. Pięknie udekorowane na pewno będzie smakowało Waszej wybrance lub wybrankowi.
Odpowiadając na pytanie zamieszczone w tytule wpisu, pokażę Wam jak z okrągłego, tradycyjnego biszkoptu na tort, wykonać kształt serca. Jest to moim zdaniem najprostsza metoda i do tego szybka. A więc, na początek pieczecie biszkopt według własnego przepisu. Po upieczeniu odstawiacie go do wystudzenia.
W tym czasie możecie przygotować sobie:
- nożyczki,
- ostry nóż,
- papier do pieczenia (jeśli nie wykładaliście nim blaszki),
- ołówek / długopis (opcjonalnie).
Gdy biszkopt jest już chłodny, odwracacie go do góry nogami (jeśli nie zrobiliście tego wcześniej) i ściągacie papier do pieczenia. Jeżeli nie używacie papieru do pieczenia to trzeba go teraz przygotować. Ważne, by wyciąć go na kształt koła o średnicy biszkoptu. Papier składacie na połowę, a następnie wycinacie kształt połowy serca. Dzięki złożeniu go na pół, serce po rozłożeniu wyjdzie równe. Przed wycięciem można również najpierw narysować sobie lekko ołówkiem połowę serca na papierze, a dopiero potem wycinać. Gotowy szablon rozkładacie i przykładacie na tort.
Teraz za pomocą ostrego noża wycinacie kształt serca z biszkoptu. I gotowe. Pozostałe ciasto z tzw. ścinek możecie wrzucić do blendera, rozdrobnić je i użyć do dekoracji ciasta. Na koniec dowolnie ozdabiacie ciasto kremem, owocami, czekoladą, galaretką czym tylko chcecie. Walentynkowy tort gotowy.