W roli głównej ziemniaki. Wszechobecne, używane codziennie, przeważnie do obiadu lub na placki. Jednak ja polecam jeszcze innego ich zastosowanie.
Przygotowanie ciasta z ziemniaków jest bardzo proste, więc myślę, że nikt nie będzie miał z nim problemu. Jest to danie wytrawne, czyli do babki ziemniaczanej nie pasuje nic słodkiego. Najlepiej smakuje podawana na ciepło z ulubionym sosem: czosnkowym, sałatkowym lub innym, jaki lubicie.
Składniki:
- 8 - 10 średnich ziemniaków,
- łyżeczka przyprawy Kucharek,
- 2 łyżeczki majeranku,
- szczypta pieprzu i soli,
- 3 - 4 kiełbaski lub np. 40 dag wędzonego boczku,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- średnia cebula (opcjonalnie).
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta ziemniaczanego zaczynamy od pokrojenia kiełbasek i obsmażenia ich dokładnie z każdej strony. Jeśli lubicie cebulę, to teraz jest właśnie chwila na to by ją przygotować. Wystarczy ją obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni. Następnie trzeba ją wymieszać razem z kiełbaską czy też z wędzonką.
Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce na takich samych oczkach jak na placki ziemniaczane. Następnie doprawiamy je majerankiem, Kucharkiem i pieprzem. Dodajemy jajka i podsmażoną kiełbaskę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę, taką jak do keksówki, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy mieszankę z miski. Ciasto z ziemniaków pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
Gdy po upieczeniu Wasze ciasto będzie wydawało się jeszcze surowe, więc należy je jeszcze parę minut je podpiec, albo pokroić delikatnie na porcje i każdą z nich podsmażyć po bokach na patelni. Do tego dania idealnie nadaje się prosty i szybki sos, czyli majonez wymieszany z ketchupem.