Sałatkę jarzynową można podać tradycyjnie, czyli wymieszać wszystkie składniki i włożyć je do miski. Wierzch sałatki można posmarować majonezem i ozdobić pokrojoną marchewką.
Sałatka jarzynowa, bądź też warzywna składa się oczywiście i przede wszystkim ze świeżych warzyw. No właściwie to z warzyw, bo świeże warzywa dodaje się zwykle do surówek. Da sałatek natomiast dodajemy warzywa przegotowane, konserwowane lub inne. W skład takiej sałatki wchodzą jeszcze różne przyprawy oraz sosy. Obecnie do sałatki jarzynowej, zwanej na Górnym Śląsku - szałot, dodaje się również suszone grzyby, ryby, produkty ziarniste, czy nawet bakalie. Taki rodzaj sałatki serwujemy na zimno.
Porcja: dla całej rodziny
Czas przygotowania: około 30 minut (jeśli mamy już wszystkie warzywa ugotowane na miękko)
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 - 3 średniej wielkości marchewki,
- 2 - 3 ziemniaki,
- groszek konserwowy,
- kukurydza konserwowa (opcjonalnie),
- 3 - 4 kiszone ogórki,
- 2 jabłka (opcjonalnie),
- 1 średnia pietruszka,
- majonez,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki gotujemy w wodzie, do czasu aż zmiękną. Następnie wyjmujemy je z garnka i odkładamy do wystudzenia. Gorące ciężko będzie kroić. Jajka również gotujemy na twardo. Następnie warzywa oraz jajka obieramy ze skórki. Odsączamy groszek i kukurydzę. Ogórki kiszone również można obrać ze skórki, natomiast jeśli lubicie ze skórką to nie trzeba ich obierać.
Przystępujemy do krojenia kolejno warzyw. Ja zawsze zaczynam od tych, które są najbardziej suche, czyli ziemniaki, pietruszka i marchew. Następnie jabłko, jeśli lubicie je w sałatce. Na koniec zostawiam sobie ogórki, które po pokrojeniu również należy odsączyć z nadmiaru soku.
Wszystkie składniki należy teraz dokładnie wymieszać w dość dużej misce. Dodajemy do niej szczyptę soli i trochę więcej pieprzu. Znów dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek majonezu, tyle by składniki sałatki dobrze się połączyły, ale nie może być go za dużo. Sałatkę przekładamy do naczynia i wierzch smarujemy majonezem. Można również dowolnie ozdobić wierzch sałatki.
Sałatkę jarzynową można podać też w inny sposób. Oto on:
Składniki:
- 200 g marchewki,
- 200 g groszku,
- 350 g ziemniaków,
- 3 jabłka,
- sok z jednej cytryny,
- 6 łyżek majonezu,
- 3 łyżki śmietany,
- 150 ml rosołu,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 20 g żelatyny,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew gotujemy i kroimy w kostkę. Jabłka też kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się czarne. Wszystko dokładnie mieszamy. Robimy sos: majonez + śmietana + sól + pieprz mieszamy. Sosem polewamy całą sałatkę.
Następnie w gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do ostygnięcia. Potem wlewamy go do warzyw i mieszamy. Teraz dno formy wykładamy folią spożywczą i układamy na nim całe, ugotowane na twardo, jajka. Następnie wykładamy na nie masę z jarzyn i wygładzamy. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sałatka jarzynowa ze smażonymi warzywami
Składniki:
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 2 jabłka,
- puszka groszku konserwowego,
- 4 jajka na twardo,
- 200 - 300 g majonezu (wg. uznania),
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie słupki, a następnie smażymy na patelni.
Groszek odcedzamy i mieszamy go z majonezem. Jabłko obieramy i również kroimy w słupki.
Usmażone warzywa oraz jabłko kładziemy na talerzu, następnie dodajemy sos, czyli groszek z majonezem, pokrojone na cztery jajko i doprawiamy całość solą i pieprzem.