Orzechy to rodzaj bakalii, które stanowią nasiona lub owoce zamknięte najczęściej w skorupce, łupinie. Składają się one głównie z białek i tłuszczy, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy zawierają w sobie również witaminy. Najczęściej występującymi są: witamina A, witaminy z grupy B, witaminę E, niacynę, żelazo, kobalt, fosfor i magnez.
Rodzaje orzechów oraz ich zastosowanie w kuchni i kilka słów o nich przedstawię poniższej.
1. Orzechy ziemne
Jest to nasiono rośliny strączkowej o nazwie orzacha podziemna. Mówi się na nie również fistaszki lub orzeszki arachidowe. Z orzechów tych robi się olej arachidowy i masło orzechowe. Orzechy te dojrzewają w ziemi i stąd też wzięła się ich nazwa. Orzeszki te są najsilniejszymi alergenami wśród innych orzechów.
Uprawiane są w Chinach, Indiach, USA i Nigerii oraz na Półwyspie Bałkański, we Francji i we Włoszech.
2. Orzechy laskowe
To orzechy pochodzące z leszczyny, które można jeść, ale też z których robi się olej. Oleju takiego używa się do produkcji farb oraz w przemyśle farmaceutycznym. Poza tym orzechów używa się w produkcji czekolad, batonów, ciast, wafli, deserów.
Uprawiane są one głównie w Turcji oraz we Włoszech, USA, Hiszpanii, Kazachstanie, Chinach, Grecji, Francji, Polsce i Azji Mniejszej.
3. Orzechy kokosowe
Jest to owoc palmy kokosowej, który zbiera się 6 razy do roku - jedno drzewo rocznie wydaje około 75 orzechów. Ma tłusty miąższ, który po wysuszeniu sprzedawany jest jako wiórki lub płatki, które są lekko słodkie. Dodaje się je do różnych wypieków, najczęściej ciast, zaś w Azji robi się z nich dżem kokosowy.
Uprawia się je na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Sri Lance, Malezji, Nowej Gwinei, na Fidżi, w Polinezji Francuskiej i Meksyku.
Ciekawostka - skorupy połówek orzecha używa się w teatrach do naśladowania tętentu końskich kopyt. Poza tym używa się ich do polerowania podłóg, jako domki dla małych zwierząt np. gryzoni.
4. Orzechy makadamia
Są białe i okrągłe i pochodzą z australijskiego drzewa, ale rosną również na Hawajach.
Są bardzo kaloryczne, gdyż zawierają dużo tłuszczu i mało protein. Najdroższe orzechy. Olej z orzechów używa się w produkcji kosmetyków.
Dziko występują w Nowej Kaledonii i Australii.
Uprawia się je w Afryce Południowej i na Hawajach.
5. Migdały
Są to nasiona migdałowca zwyczajnego. Można w sklepach spotkać migdały słodkie i gorzkie. Gorzkie zawierają trujący glikozyd amigdalinę, dlatego nie można spożywać więcej niż 5 - 10 gorzkich migdałów. Produkuje się z nich olej migdałowy. Można też kupić migdały z syntetycznym olejkiem o gorzkim smaku. Migdały słodkie produkuje się na większą skalę i używa w produkcji cukierniczej, kosmetyce i lecznictwie.
Uprawia się je w USA, Hiszpanii, Iranie, Włoszech, Maroko, Syrii, Afganistanie, Turcji, Tunezji i Algierii.
6. Orzechy pekan
Są to twarde owoce pochodzące z drzewa hikora lub z orzesznika jadalnego. Są bardzo tłuste (70%). Można je przechowywać do sześciu miesięcy. Z wyglądu przypominają nieco orzecha włoskiego (nasiono), ale są bardziej podłużne i mniej pofałdowane. Orzechy te są podobno najsmaczniejsze spośród innych orzechów. Mają masłowy posmak.
Uprawia się je w USA i Ameryce Południowej, Australii, Izraelu, RPA i Chiny.
7. Orzeszki piniowe
Są to właściwie nasiona niektórych odmian sosny (koreańska, pinia i syberyjska) rosnącej na obszarze Morza Śródziemnego. Są bardzo drogie. Mają biały kolor, są tłuste i błyszczące. W smaku słodkie i podobne do migdałów.
Uprawia się je w Korei Południowej, Chinach, Rosji, Pakistanie i Afganistanie.
8. Pistacje
W smaku podobne do migdałów, dlatego też często dodaje się do wyrobów cukierniczych. Mają jasne twarde łupiny, które otwierają się dopiero po uprażeniu. Natomiast dojrzałe pistacje mają rozwartą łupinkę. W środku są zielone.
Uprawiane są w Turcji.
9. Orzechy włoskie
Są aromatyczne i bardzo tłuste. Nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju z orzecha włoskiego, ale orzechy te można jeść również na surowo oraz dodawać je do różnych dań, najczęściej deserów.
Rośnie na Bałkanach, Europie, Azji, Himalajach i Polsce.
10. Orzechy brazylijskie
Owoce orzesznicy wysokiej, które rok rocznie może wydać około kg owoców. Są to najcenniejsze orzechy na świecie. Jego olejów, używa się w produkcji m.in. smarów czy mydła.
Rośnie w Boliwii, Brazylii i Peru oraz Kolumbii i Gujanie Francuskiej.
11. Orzechy nerkowca
Pochodzą z rośliny zwanej nanercz zachodni lub orzech cashew, która jest krewniakiem mango. Nasiono, które traktujemy jako orzech, właściwie nazywa się jabłkiem nanerczowym.
Rośnie w Ameryce Południowej.
Uprawia się ją w Indiach, Wietnamie, Nigerii, Mozambiku, Tanzanii i Brazylii.