pytanie zadane 7 kwietnia 2021 w Kuchnia przez użytkownika Gość
otagowane ponownie 12 października 2024 przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 8 kwietnia 2021 przez użytkownika
edycja 15 września 2023 przez użytkownika

Istnieje wiele rodzajów placków. Plackiem nazywa się wypiek, który jest okrągły, płaski i zazwyczaj stanowi on bazę do wielu innych dań. Placki spożywa się głównie z nadzieniem słonym (warzywa, sosy) lub słodkim (owoce, dżemy). Placki piecze się na blaszce, patelni, grillu itp. 

Wracając jednak do pytania, poniżej wymienię kilka rodzajów placków:

- Tortilla - placek robiony najczęściej z mąki pszennej lub kukurydzianej, w który zawija się słone nadzienie; placek ten pochodzi z kuchni meksykańskiej.

 

- Placki ziemniaczane - bardzo znane placki w naszej kuchni polskiej, ale nie tylko. Je się je jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do zup czy innych dań. Placki te podawane z dodatkiem gulaszu nazywa się plackiem zbójnickim lub cygańskim

placuszki ziemniaczane

- Naleśniki - placki lubiane przez dzieci, dzięki słodkiemu nadzieniu (dżem, cukier, krem czekoladowy). Zazwyczaj jedzone na śniadanie. 
 

- Pancakesy - to naleśniki amerykańskie, które przygotowuje się z tych samych składników jak zwykłe naleśniki, ale dodaje się jeszcze środek spulchniający np. sodę, proszek do pieczenia lub drożdże. W przeciwieństwie do naleśnika, pancakesy są grube i mniejsze, ale nadal okrągłe. Tradycyjne pancakesy podaje się z kostką masła i syropem klonowym. 
 

- Sodaczki - placki smażone z dodatkiem sody. Wyglądem mogą przypominać nieco naleśniki amerykańskie, ale są bardziej wytrawne w smaku. Zazwyczaj je się je same, a przygotowuje na bazie kefiru lub zsiadłego mleka. W kuchni rosyjskiej to danie nazywa się ołady
 

- Bliny - rosyjskie naleśniki, które robi się na drożdżach. Podaje się je na słodko lub z dodatkiem ryb. 

- Cebularz - placek pszenny, na którym kładzie się pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. To danie jest jednym z tradycyjnych dań w województwie lubelskim. 

- Chaczapuri - placek gruziński, który zapieka się z serem lub z serem i dodatkami jak np. jajka, mięso, fasola.

- Omlet - miękki placek przygotowywany na bazie jaj, wody i soli. Może być podawany na słono z dodatkiem warzyw lub mięsa lub na słodko np. omlet biszkoptowy. 

komentarz 24 października 2022 przez użytkownika Gość
Ten ostatni omlecik wygląda smokowicie mniam
...