Mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana to zasadniczo to samo. Różnią się one od siebie jedynie procesem produkcji, powstawania, nieco wyglądem oraz nazwą.
Skrobię ziemniaczaną pozyskuje się z bulw ziemniaka, poprzez ich roztarcie, umycie i rafinację, czyli oczyszczanie. Poza tym skrobia ziemniaczana jest bardziej zbita i podobno cięższa od mąki.
Mąkę ziemniaczaną natomiast pozyskuje się z całych, gotowych ziemniaków, z których odparowuje się wodę, a następnie mieli razem ze skórką. Mąka ziemniaczana jest bardziej puszysta i miałka niż skrobia.
Takie informacje możemy znaleźć nawet na opakowaniach ze skrobią ziemniaczaną. Nie wiem czy na opakowaniach z mąką ziemniaczaną też są takie informacje, bo nie miałam okazji czytać takiej etykiety. Biorąc w dłoń oba produkty i mocno je ściskając usłyszymy charakterystyczne chrzęszczenie.
Oba produkty, czyli zarówno mąka jak i skrobia ziemniaczana używane są w:
- kuchni jako zagęstniki różnych potraw np. zup, sosów, ale też można zrobić na ich bazie domowy kisiel,
- kosmetyce jako pudry, przysypki szczególnie dla niemowląt,
- w gospodarstwie domowym jako np. krochmal.