pytanie zadane 24 października 2019 w Kuchnia przez użytkownika
otagowane ponownie 12 października 2024 przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 24 października 2019 przez użytkownika
edycja 15 września 2023 przez użytkownika

Mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana to zasadniczo to samo. Różnią się one od siebie jedynie procesem produkcji, powstawania, nieco wyglądem oraz nazwą. 

Skrobię ziemniaczaną pozyskuje się z bulw ziemniaka, poprzez ich roztarcie, umycie i rafinację, czyli oczyszczanie. Poza tym skrobia ziemniaczana jest bardziej zbita i podobno cięższa od mąki. 

skrobia ziemniaczana wygląd

Mąkę ziemniaczaną natomiast pozyskuje się z całych, gotowych ziemniaków, z których odparowuje się wodę, a następnie mieli razem ze skórką. Mąka ziemniaczana jest bardziej puszysta i miałka niż skrobia. 

Takie informacje możemy znaleźć nawet na opakowaniach ze skrobią ziemniaczaną. Nie wiem czy na opakowaniach z mąką ziemniaczaną też są takie informacje, bo nie miałam okazji czytać takiej etykiety. Biorąc w dłoń oba produkty i mocno je ściskając usłyszymy charakterystyczne chrzęszczenie. 

z czego zrobiona jest skrobia ziemniaczana

Oba produkty, czyli zarówno mąka jak i skrobia ziemniaczana używane są w:

- kuchni jako zagęstniki różnych potraw np. zup, sosów, ale też można zrobić na ich bazie domowy kisiel,

- kosmetyce jako pudry, przysypki szczególnie dla niemowląt,

- w gospodarstwie domowym jako np. krochmal. 

...