pytanie zadane 10 kwietnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika
otagowane ponownie 12 października 2024 przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 10 kwietnia 2019 przez użytkownika
edycja 15 września 2023 przez użytkownika

Śmietana kremówka to śmietana o dużej zawartości tłuszczu. Są to wszystkie śmietany deserowe słodkie, czyli 30 lub 36 procentowe. Śmietany kremówki idealnie nadają się do ubijania, tworząc gładką kremową pianę, dlatego też sprawdzą się do deserów lub do mas na torty. 

Nie należy mylić śmietany ze śmietanką. Ogólnie śmietana to produkt pochodzący ze śmietanki, powstającej z górnej warstwy odwirowanego mleka zwierzęcego, najczęściej krowiego. Dodawane do potraw nadają im lekko kwaśny posmak, ale tym samym potrawa z nią zyskuje na smaku i aromacie. Jeśli chodzi o rodzaje śmietany kwaśnej (ukwaszonej), to na rynku mamy śmietanę o zawartości: 

- 9% tłuszczu - niskotłuszczowa, odtłuszczona, dla dbających o linię, nadaje się do sałatek, do sosów,

- 12% tłuszczu - idealna do sałatek, ponieważ jest gęsta; można też stosować ją do dań, które podawane będą na zimno,

- 18% tłuszczu - do zagęszczania sosów i zup podawanych na ciepło, gdyż wówczas mają one lepszy smak i aromat,

- 22% tłuszczu - tłusta, dlatego idealnie nadaje się do sosów.

Dodając ten rodzaj śmietany kwaśnej do ciepłych dań, a zwłaszcza do zup, najpierw trzeba rozrobić ją z niewielką ilością danej zupy, a dopiero potem dodać do całego garnka. Jest to ważne ponieważ inaczej śmietana ta by się zwarzyła i w zupie mielibyśmy grudki. 

Śmietanka natomiast jest półproduktem służącym do wytwarzania z niej np. śmietany, serów, masła czy lodów. Do niej też dodaje się różne inne składniki. Śmietanki występują w płynnej formie. Wśród rodzajów śmietanek słodkich wyróżnia się te o zawartości:

- 9-12% tłuszczu - używa się jej zazwyczaj do kawy lub koktajli,

- 30-36% tłuszczu - śmietanka kremówka, której używa się do deserów, kremów, bitej śmietany itp. Śmietankę 36% jest bardzo łatwo ubić, ale należy pamiętać o tym co pisałam na początku, że trzeba uważać, by jej nie przebić (wówczas staje się ona bardzo gęsta i będzie ją ciężko rozsmarować np. na torcie). 

- 42% tłuszczu - to śmietanka przeznaczona do kremów, do ubijania oraz do zrobienia domowego masła. 

Śmietany i śmietanki, które znajdują się w sklepach, mają zazwyczaj na opakowaniu napisane do czego są przeznaczone, do czego można ich użyć. Dlatego też nie musimy pamiętać tego na bieżąco. 

komentarz 19 grudnia 2021 przez użytkownika Gość
Ja to jednak najlepiej lubię śmietanę kremówkę bo ma najdelikatniejszy smak ze wszystkich
...