dhosting
pytanie zadane 10 kwietnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 10 kwietnia 2019 przez użytkownika

Śmietana to produkt pochodzący ze śmietanki, powstającej z górnej warstwy odwirowanego mleka zwierzęcego, najczęściej krowiego. Na śmietanę mówi się też, że jest to śmietana kwaśna bądź ukwaszona. Na rynku mamy następujące rodzaje śmietany o zawartości:

- 9% tłuszczu - kwaśna, odtłuszczona, dla dbających o linię,

- 12% tłuszczu - kwaśna, pasuje do sałatek,

- 18% tłuszczu - kwaśna, do zagęszczania sosów i zup,

- 22% tłuszczu - tłusta, do sosów.

Śmietanka natomiast jest półproduktem służącym do wytwarzania z niej wraz z różnymi dodatkami np. śmietany, serów, masła czy lodów. Występuje w płynnej formie. Wśród śmietanek wyróżnia się:

- 9-12% tłuszczu - śmietanka słodka, której używa się zazwyczaj do kawy,

- 30-36% tłuszczu - kremówka, której używa się do deserów, kremów, bitej śmietany.

omlet z bitą śmietaną

...