Posypka do ciast nadaje im więcej apetyczności, jak ja to mówię. Posypane nią ciasta czy babeczki są według mnie smaczniejsze i ładniejsze, a jak wiadomo najpierw jemy oczami. Na rynku jest wiele dostępnych posypek w różnych kolorach i smakach. Natomiast dziś pokażę Wam jak zrobić własne posypki na domowe wypieki. Taką domową posypkę możecie trzymać w zamkniętym słoiczku lub pudełeczku pop poprzedniej posypce przez około miesiąc.
Składniki:
- około 3 szklanek cukru pudru,
- 2 białka z jaj,
- barwniki spożywcze,
- kakao,
- łyżeczka ekstraktu o dowolnym smaku (opcjonalnie).
Wykonanie:
Cukier puder mieszamy z białkami jaj. Można ręcznie lub za pomocą miksera. Dodaj ekstrakt i wymieszaj całość. Teraz można porozdzielać mieszankę powstałego lukru do oddzielnych miseczek, w których znajdują się różne barwniki. Barwniki spożywcze mogą być sztuczne lub naturalne. Jednym z nich może być kakao. Po dodaniu lukru do barwników dokładnie całość mieszamy.
Kolorowe lukry wkładamy kolejno do woreczków cukierniczych do szprycowania. Kolorową masę wyciskamy cieniutkim strumieniem na papier do pieczenia i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie każdy pasek potnij nożem na malutkie kawałeczki. Posypka gotowa.