konto millenium
pytanie zadane 12 lipca 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 12 lipca 2017 przez użytkownika

Nasiona chia, to nasiona szałwii hiszpańskiej. Same w sobie nie mają smaku, są neutralne, dlatego można wykorzystać je na wiele sposobów. Zazwyczaj się je namacza, więc nabierają one smaku danego płynu. 

nasionka chia

Nasionka te wchłaniają bardzo duże ilości płynów: wody, soków, jogurtów, mleka, przez co przekąski z nimi stają się podobne do galaretki. Jeżeli chodzi o proporcje to jedna łyżka nasion przypada na pół szklanki płynu. Po zalaniu miesza się całość od czasu do czasu, bo nasiona się nie posklejały. Taki galaretowaty posiłek przygotowuje się na 2-3 godziny przed jedzeniem. 

Nasiona chia pasują idealnie do:

- mleka z owocami leśnymi
- jogurtu naturalnego z miodem i migdałami
- mleka migdałowego, czekolady, syropu klonowego
- mleka kokosowego, skórki pomarańczy, miodu, wanilii
- mleka kokosowego, zmiksowanego szpinaku, rozgniecionych daktyli lub miodu, kawałków kiwi, banana, mango
- mleka orzechowego, zielonej herbaty, miodu, sezonowych owoców

W porcji, czyli w 100 g nasion, znajduje się około 11 g błonnika, 4,4 g białka, 77 mg wapnia, 0,1 mg miedzi, 265 mg fosforu, 44,8 mg potasu, 1 mg cynku, 4915 mg kwasów omega-3, 1620 mg kwasów omega-6. 

Chia dzięki aktywnym antyoksydantom odmładzają, spowalniają procesy starzenia. Poza tym odchudzają i wspomagają proces trawienia, działają przeciwzapalnie na serce, obniżają poziom cholesterolu, dodają energii, wzmacniają kości, zęby oraz mięśnie, a także nawadniają. 

...