Ciasteczka owsiane to pyszna przekąska, którą możesz zabrać wszędzie, jeść do woli i o każdej porze dnia. Jest to na pewno zdrowsza wersja batonów czy ciastek kupionych w sklepie, dlatego bardzo ją Wam polecam.
Składniki:
- szklanka mąki,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki płatków owsianych górskich (lub ziaren ekspandowanych)
- kostka masła,
- garść żurawiny suszonej i rodzynek (mogą też być inne bakalie czy orzechy),
- pół tabliczki czekolady.
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło. W tym czasie mąkę, płatki owsiane i cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i znów mieszamy.

Teraz wsypujemy żurawinę, rodzynki i pociętą czekoladę i znów mieszamy. Masa ma być gęsta.

Z masy formujemy kulki i układamy je nieco spłaszczone na blasze do ciasta. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 180oC piekarniku. Z masy możecie też zrobić batoniki. Wówczas masę przekładamy na blachę, rozsmarowujemy równo i pieczemy nieco dłużej.

Gotowe ciasteczka studzimy i przekładamy do miseczki. Jeśli chcecie je trzymać dłużej to dobrze jest je zamknąć w szklanym słoiku.
