pytanie zadane 7 lipca 2017 w Kuchnia przez użytkownika

rolada z dżemem

1 odpowiedź

odpowiedź 7 lipca 2017 przez użytkownika

Kruche ciasto do kawy, które robi się szybko więc również nadaje się idealnie na niezapowiedziane wizyty. 

Składniki:

- pół kostki masła,

- dwie szklanki mąki,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- 2 jajka, 

- pół szklanki cukru,

- ulubiony dżem.

Wykonanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru i jajek zagnieść ciasto. Następnie włożyć je na kilka minut do lodówki (ja trzymałam około 30 minut). Po tym czasie wałkujemy je na prostokąt i smarujemy dżemem. Kruche ciasto zwijamy w roladę i umieszczamy w blaszce do pieczenia, najlepiej w keksówce.

ciasto kruche

rolada z kruchego ciasta

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180oC. Po przestudzeniu sypiemy cukrem pudrem. 

rolada z cukrem pudrem i dżemem

komentarz 5 marca 2021 przez użytkownika Gość
Ja to uważam że lepiej byłoby zamienić dżem na marmolade. Ona lepiej pasuje do rolad.
...