Bardzo proste, szybkie ciasto bez pieczenia. Herbatniki, budyń i trochę chęci i poobiedni deser gotowy.
Napoleonka, zwana też kremówką w oryginalnym przepisie zamiast herbatników posiada ciasto francuskie. Dwie jego warstwy są przedzielone bitą śmietaną lub kremem śmietankowym, często na bazie budyniu.
Składniki:
- duże opakowanie herbatników,
- 1,2 litra mleka,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego,
- 3 łyżki mąki,
- cukier waniliowy,
- szklanka cukru,
- szczypta soli,
- kostka masła.
Wykonanie:
300 ml mleka mieszamy z budyniami i dodajemy mąkę. Resztę mleka gotujemy z cukrem i solą. Gdy zawrze dodajemy mleko z budyniem i ciągle mieszamy, aż masa się zgęstnieje. Następnie ucieramy masło na biały puch i stopniowo dodajemy masę budyniową. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy warstwę herbatników, następnie wylewamy budyniową masę i ponownie układamy herbatniki. Wierzch można polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą. Studzimy i czekamy, aż nieco stężeje.



Nazwa ciasta pochodzić może od:
- Napoleona Bonapartego,
- Neapolu, gdzie zwano by je neapolitankami, ale nazwę przekręcono i zostały napoleonki,
- nazwy cukierni w Polsce, w której jako pierwszej podawano napoleonki; cukiernia mieściła się w Warszawie na ul. Świętokrzyskiej 26.
W Polsce nazwy napoleonka i kremówka są używane zamiennie lub używa się jednej jego nazwy w danym rejonie Polski. Kremówką na pewno nazywa się ciastka w Wadowicach, skąd pochodził papież Jan Paweł II. W młodości chodził on na kremówki do jednej z tutejszych kawiarni.