Zazwyczaj, jeśli mamy problemy żołądkowe, nie powinniśmy pić żadnych płynów podczas posiłku. Natomiast jeśli takie dolegliwości są nam obce, jak najbardziej możemy popijać posiłek. Picie do posiłku jest szczególnie wskazane dla osób odchudzających się, ponieważ picie przed lub po posiłku zielonej herbaty znacznie zmniejszy nasz apetyt na jedzenie. Zielona herbata działa obkurczająco, zmniejszając apetyt i nie zatrzymuje wody w naszym organizmie.
Jedząc obiad mięsny najbardziej pasować tu będzie czarna herbata. Taka herbata pasuje też do dań z jajkiem, chociaż tu też możemy pić miętę. Herbata zielona z miętą pasuje również do wszelkich pikantnych dań.
Do drobiu czy ryb, sushi wskazana jest natomiast herbata zielona lub zielona z dodatkiem żurawiny czy imbiru. Zaś do jagnięciny lub cielęciny świetnie pasuje herbata biała, a jak lubicie dziczyznę to wybierzcie do niej herbatkę jaśminową.
Na słodki deser poleca się herbatę z cytryną, która przełamie nutę słodyczy. Pasują tu również herbaty owocowe i zioła. Po posiłku można rozkoszować się herbatą wspomagającą np. trawienie.