Współczesne gumy do żucia składają się z takich składników jak: masa gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje aromatyczne, substancje smakowe i substancje barwiące. Każdy z tych składników należy do jednej z czterech podstawowych grup produktów:
I - Baza, decydująca o właściwościach gumy, które mają wpływ na przyjemność żucia gumy. Efektem złej bazy jest to, że guma po kilku minutach staje się niedobra i nadaje się tylko do wyrzucenia. Baza powinna stanowić 25-35% masy produktu.
II - Substancje smakowe, które stanowią 1,5-3% gumy. Wśród nich najbardziej popularne są smaki miętowe, cynamonowe czy owocowe.

III - Substancje słodzące, stanowią 40-50% masy i najczęściej są to cukry (sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, ksylitol, sorbitol). Jeżeli guma zawiera sztuczne słodziki, takie jak aspartam, acesulfam czy sacharynę to dodaje się jej około 0,05%. Substancje smakowe wzmacniają również działanie dodatków smakowych. Ponadto stosuje się plastyfikatory w proporcji 1-2%, które zmiękczają bazę. Należy do nich np. lecytyna, lanolina czy oleje roślinne. Natomiast za utrzymanie wilgotności gumy odpowiada gliceryna.
IV - Barwniki, które nadają kolor gumie do żucia.
W składzie przeciętnej gumy do żucia znajdują się zatem takie składniki jak: sorbitol, ksylitol, mannitol, sukraloza, acesulfam K, baza gumowa, glicerol, aromaty, emulgator lecytyna sojowa, przeciwutleniacz BHA.
Guma wytworzona z tych składników nie może być zbyt twarda, nie może się rozpuszczać i rozwarstwiać, dlatego też każdy producent gumy do żucia ma swoją własną recepturę.
Ciekawostki o gumie do żucia:
- Kto wynalazł gumę do żucia?
- Jak się robi gumę do żucia?
- Gumy do żucia dzieli się gumy zwykłe i gumy balonowe, czyli takie, z których można robić balony.
- Najbardziej znane marki gum do żucia to: Orbit, Donald Bubble Gum, Turbo, Juicy Fruit, Spearmint, Winterfresh.
