Estry to związki organiczne, które zawierają atomy węgla, wodoru oraz tlenu. Jest to najczęściej występująca grupa związków w przyrodzie do której zaliczają się wszelkiego rodzaju tłuszcze, woski czy substancje zapachowe. Powstają w reakcji alkoholu i kwasu z wydzieleniem cząsteczki wody. Są również one związkami o wiązaniu kowalencyjnym.
Estry są pochodnymi kwasów 1-karboksylowych, w których grupa hydroksylowa w grupie karboksylowej została zastąpiona grupą alkoholową OR. Ogólny wzór estrów prezentuję poniżej.
R1 - grupa alkilowa kwasowa
R2 - grupa alkilowa alkoholowa
COO - grupa estrowa

Przykładowe estry to:
- octan benzylu mający zapach gruszki, jaśminu i truskawki,
- maślan etylu mający zapach ananasa,
- octan etylu mający zapach maliny i brzoskwini,
- mleczan etylu mający zapach winogrona,
- benzoesan metylu mający zapach jagód, owoców leśnych.
Estry są na ogół trudno rozpuszczalne w wodzie. Mają zazwyczaj zapach kwiatów lub owoców, przez co stosuje się je do produkcji olejków zapachowych, perfum czy mydła.
Występuje również pojęcie estrowa liczba, która stanowi różnicę między liczbą zmydlania i liczbą kwasową.