walutomat

pytanie zadane 29 czerwca 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 5 lipca 2017 przez użytkownika

Produkty bezglutenowe, to takie produkty, które nie zawierają w sobie glutenu, czyli naturalnych lub przetworzonych zbóż, głównie jęczmienia, żyta i pszenicy. Występują one w diecie bezglutenowej u osób chorujących na celiakię, czyli na chorobę trzewną. Chorobie tej można zapobiegać poprzez nie podawanie niemowlętom glutenowych pokarmów. 

Oczywiście produkty bezglutenowe mogą również spożywać zdrowe osoby. Z badań wynika, że czuja się one wtedy dużo lepiej, mają więcej energii i lepsze samopoczucie. W poniższej tabeli wymienię produkty bezglutenowe dozwolone i produkty niedozwolone w celiakii.

Dozwolone Niedozwolone
ryż, mąka ryżowa, płatki ryżowe itp mąk pszenna, kasza manna, otręby
mąka ziemniaczana mąka żytnia
kasza kukurydziana, mąka kukurydziana, chrupki itp. kasza jęczmienna itp.
soja płatki owsiane itp.
pieczywo i makarony bezglutenowe makarony zwykłe
kasza gryczana, mąka gryczana itp. pieczywo białe i chrupkie
kasza jaglana, mąka jaglana itp. ciastka, herbatniki, słodycze
komosa ryżowa kaszanka, pasztetowa, salceson
słodycze bezglutenowe kawa zbożowa
mleko, jaja
mięso
warzywa i owoce
kawa naturalna, herbata
przyprawy
miód

...