pytanie zadane 11 grudnia 2015 w Nauka i technika przez użytkownika anonimowy
Jakie są ich symbole i nazwy chemiczne?

1 odpowiedź

odpowiedź 11 grudnia 2015 przez użytkownika

Na naszej planecie istnieje wiele rodzajów chlorku sodu, czyli soli. Sól jest minerałem, który jest słony w smaku i przez to ma zastosowanie m.in. w kuchni czy w kosmetyce. Wśród soli spożywczych możemy wymienić takie rodzaje chlorku sodu jak:

Sól kamienna
Najbardziej znana wśród rodzajów soli, którą wydobywa się w kopalniach np. w Wieliczce w Polsce, ale również w innych miastach naszego kraju jak m.in.: w Inowrocławiu, Ciechocinku czy Kłodawie. Jest ona zbudowana z halitu - minerału i łatwo rozpuszcza się w wodzie.
Zazwyczaj ma ona szary kolor, ale czasem przybiera inne barwy, gdyż występują tam zanieczyszczenia ilaste. Taka sól bywa również niebieska lub fioletowa, gdzie jej barwa jest skutkiem defektów w sieci krystalicznej chlorku sodu. 
sól gruboziarnista pod mikroskopem
 

Sól morska
Ten rodzaj soli otrzymuje się poprzez odparowanie słoneczne wody morskiej lub wody ze słonych jezior. Odparowywanie następuje w specjalnych zbiornikach lub zakładach zwanych salina. Wówczas tworzą się kryształy, które nazywa się halitem.
Jej kolor również jest szarawy. Sól ta ma podobno dużo lepszy smak niż sól kamienna i rozpuszcza się ona w wodzie szybciej. 
wsypywanie soli do szklanki z wodą
 

Sól czerwona Alea
Sól ta pochodzi z hawajskich wysp i w swoim składzie zawiera czerwoną glinkę oraz  wysoki poziom żelaza, dlatego też jest ona bardzo czerwona. Poziom żelaza jest tu nawet pięć razy wyższy niż w innych rodzajach soli. 
Do jej najcenniejszych właściwości należy poprawienie trawienia, redukcja stresu, wzmocnienie kości i zębów. Smak jej jest ponoć bardzo dobry, a dodatkowo pachnie ona ziemią. 
 

Sól czarna Black Lava
Ta czarna jak węgiel sól pochodzi również z Hawajów, a dokładnie z wyspy Moloka'i. Jej kolor jest nadany przez lawę wulkaniczną, a dokładniej przez domieszkę węgla aktywnego (tego samego, który możemy zakupić w aptece jako suplement diety).
Jest ona mniej słona od swoich poprzedniczek, gdyż nie ma w swoim składzie aż tak dużej ilości sodu. Przez miejsce w jakim powstaje może być wyczuwany zapach wędzenia lub siarki. Najlepiej smakuje w połączeniu z potrawami z grilla. Zawiera mnóstwo minerałów, które pomogą w chorobach serca, podwyższonego ciśnienia, w stresie czy w schorzeniach związanych z osteoporozą.  
sól czarna
 

Sól Cypryjska czarna
Pochodzi z Grecji, a dokładnie z Cypru. W swoim składzie zawiera związki węgla drzewnego, przez co ma ona barwę czarną. Przyglądając się każdemu ziarenku z osobna, możemy dostrzec, że jest ono kształtem podobne do piramidy, a ich kolor nie jest do końca czarny, a fioletowo-szary. W smaku jest bardzo delikatna. 
Sól taką poleca się osobom mającym problemy z układem pokarmowym. 
 

Sól Aguni
Jest to rodzaj soli pochodzący z Japonii i ma biały kolor. Jest delikatna w smaku ze względu na odsączanie jej na drzewie bambusowym. 
Ciekawostką jest to, że niektórzy ludzie dodają tę sól do... kawy. Dlaczego? Ponieważ jest ona pomocna przy przedawkowaniu kofeiny. 
 

Sól Miroir
To sól pochodzenia boliwijskiego. Ma w swoim składzie wysokie stężenie minerałów powodujących efekt lustra soli. Wydobywana jest ona ręcznie z wysokości 3 700 m n.p.m. w Andach. 
Jeśli chodzi o smak tej różowo-pomarańczowej soli to jest on dość intensywny. 
 

Sól niebieska Persia
To sól irańska, która jest szaro-biała z domieszką niebieskiego koloru. Swój kolor zawdzięcza zawartości sylwinu. Minerał ten odpowiedzialny jest również za gorzko-słony smak, przez niektórych określany też jako korzenny. Prócz sylwinu zawiera ona jeszcze inne minerały i witaminy w swoim składzie. 
Sól ta wydobywana jest ręcznie na terenie Iranu i m.in. przez to jest ona wolna od zanieczyszczeń. Jest to jedna z najdroższych soli jakie istnieją na świecie, dlatego używa się jej nie tyle do jedzenia, co do dekoracji potraw. 
 

Sól fioletowa (czarna) Kala Namak
To sól pochodząca z Indii, która jest nieprzyjemna w zapachu, poprzez wysokie stężenie siarki. Zapach ten jednak znika podczas obróbki cieplnej. Jej barwa jest szaro-brązowa.
 

Sól czerwona Maras
Sól wydobywana w Andach w Peru z głębokości około 3000 metrów. Jej wydobywanie odbywa się według tradycyjnych metod pochodzących jeszcze z czasów Inków.
Ponieważ wydobywa się ją z głębi ziemi, jest ona potem wilgotna, a w jej kolor to bladoróżowy. 
sól maras
 

Sól czerwona Murray River
Sól, która pochodzi z Australii, a dokładnie jest wydobywana z wód rzeki Murray, gdzie owa rzeka wpada do morza - stąd jej nazwa. Jest ona lekko czerwona, dzięki zawartości karotenu z glonów, z których się ją pozyskuje. Na rynku można spotkać taką sól w postaci płatków (cienkie, podobne do płatków kukurydzianych). 
 

Sól różowa z Himalajów
Znana również jako sól himalajska. Pochodzi z Pakistanu i jest uznawana za najczystszą na świecie, ponieważ pochodzi z czasów ery jurajskiej. 

Sól Halen Mon
Jest to czysta sól morska, która ma śnieżnobiały kolor. Pochodzi z Anglii, gdzie używa się ją głównie do surowych mięs. 

Sól z Algarve
To portugalska sól o bardzo białym kolorze. Nazywa się ją w Portugalii 'słonecznym kremem'. Sól tę znali już antyczni Rzymianie. 

Sól Camargue
Jest to drogocenna i rzadka sól pochodząca z Francji, gdzie nazywa się ją morskim kawiorem. Używana jest przez najlepszych szefów kuchni. Jest bardzo biała i drobna. W swoim składzie posiada wiele mikroelementów m.in.: wapń, magnez i potas. 

Sól szara z Guérande
To również sól z Francji, którą pozyskuje się wyłącznie w miesiącach letnich (czerwiec-wrzesień), zgodnie z tradycyjnym rzemiosłem Celtów. Według nich sól poddaje się działaniu wiatru, a po odparowaniu z niej wody ma szary kolor. 

Sól Sal fiore
Jest to sól pochodząca z Włoch i nazywa się ją tam solą papieża. Dawniej tę sól przynoszono na mszę, której przewodniczył papież. W smaku jest ona nieco słodkawa. 

Sól słodka z miasta Cervia
To gruboziarnista sól pochodząca z Włoch. W jej składzie znajduje się naturalny jod, a także małe ilości pierwiastków: potasu, wapnia, siarczanu magnezu, dlatego też nazywa się ją słodką (dolce). 


Niezależnie od rodzaju soli, każda z nich zbudowana jest z jonów. Nazwa danego rodzaju soli składają się z dwóch członów: nazwy metalu i nazwy jonu reszty kwasowej. Aniony soli kwasu tlenowego w swojej nazwie zawsze mają końcówkę -an. Aniony soli kwasu beztlenowego w swojej nazwie zawsze mają końcówkę -ek.

komentarz 15 listopada 2016 przez użytkownika

W kuchni można jeszcze użyć soli morskiej nieoczyszczonej, która ma lekko szary kolor. Taka sól zawiera naturalny jod i więcej minerałów niż sól kamienna. Biała, oczyszczona jest rafinowana i pozbawiona cennych składników.

Prócz tego jest jeszcze sól himalajska, występująca w kolorze różowym. Posiada ona aż 84 minerały, a poza tym idealnie się wchłania, nie podnosi ciśnienia i nie magazynuje wody w organizmie, utrzymuje równowagę pH. Należy jednak pamiętać, że nie nadaje się do kiszenia. 

...