To jest prawdziwa, idealna babka, ciasto do kawy. Lepszego nie można sobie wyobrazić. Kusi wyglądem, nazwą i tym zapachem tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
- kostka masła,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 jaja,
- 350 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 75 ml mleka,
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,
- 2-3 łyżeczki kakao,
- biała polewa.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrami i stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek i sól oraz mleko. Całość mieszamy. Teraz pora podzielić ciasto na trzy części: do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao, a do trzeciej nic więcej.

Ciasto wlewamy do keksówki kolejno masę: z kawą, z kakao i białą, a następnie pieczemy w temp. 180oC przez około godzinę. Po wystudzeniu polewamy polewą.
