pytanie zadane 28 kwietnia 2017 w Zdrowie i uroda przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 28 kwietnia 2017 przez użytkownika

Sytuacje stresowe wywołują różne reakcje u różnych ludzi. U jednych by odreagować stres będzie to ziewanie, u innych ćwiczenia fizyczne, a u jeszcze innych właśnie głód. 

Ma to swoje racjonalne wytłumaczenie u zwierząt, gdzie w zagrażającej sytuacji walki lub ucieczki, po prostu potrzebują one większej ilości energii pochodzącej z pożywienia właśnie. U nas jest całkiem podobnie, tyle, że my dostarczamy, a nie spalamy te kalorie, i to dostarczamy je w nadmiarze. Z badań wynika, że aż 80% z nas pod wpływem stresu dostarcza organizmowi większą ilość cukrów/kalorii. Cukry te wyłączają  obszar stresogenny z naszego mózgu obniżając poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. 

Problemem może być stres długofalowy, gdzie organizm uodparnia się na taki środek zaradczy, a ludzie przez muszą dostarczać sobie coraz więcej kalorycznego pożywienia. Złe, nieefektywne spalanie tych nadmiarowych kalorii może prowadzić do otyłości. 

...