walutomat

pytanie zadane 27 kwietnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Słyszałam o nowej modzie, chyba rozpoczętej dopiero co na "zachodzie", że restauracje mają sprzedawać swoje posiłki/dania za pół ceny albo jeszcze mniej tuż przed zamknięciem lokalu. Ciekawa inicjatywa. Z drugiej strony jestem właśnie ciekawa czy są takie restauracje, które w pełni wykorzystują towar, tak by nic się nie marnowało? Jeśli są to gdzie i co robią z tzw. resztkami?

1 odpowiedź

odpowiedź 27 kwietnia 2017 przez użytkownika

Póki co słyszałam o jednej takiej restauracji. Nazywa się Silo i znajduje się w Brighton w Wielkiej Brytanii.

W restauracji nie ma kosza na śmieci, ponieważ wykorzystuje on dokładnie 95% jedzenia jakim dysponuje i prawie nic nie wyrzuca. Jej celem jest zerowa produkcja odpadów. Jedzenie jakie podaje się w tej restauracji pochodzi od lokalnych dostawców i jest to żywność sezonowa. Całość opiera się na tzw. prymitywnym jedzeniu: jedzenia nie podaje się w opakowaniach oraz specjalnie się je przyrządza. Restauracja Silo samodzielnie przygotowuje takie składniki jak: mąka, jogurty, płatki owsiane, piecze chleb, robi śmietanę, ocet, ****, hoduje grzyby i wędzi wędliny. Natomiast w przypadku jakichkolwiek resztek Silo wszystko kompostuje. 

Prócz wykorzystywania jedzenia w pełni, wykorzystuje się tu również przetworzone materiały, z których zostało zrobione wyposażenie lokalu. Ponadto w lokalu nie stosuje się również środków chemicznych, zarówno w żywności, jak i w porządkach. 

...