Póki co słyszałam o jednej takiej restauracji. Nazywa się Silo i znajduje się w Brighton w Wielkiej Brytanii.
W restauracji nie ma kosza na śmieci, ponieważ wykorzystuje on dokładnie 95% jedzenia jakim dysponuje i prawie nic nie wyrzuca. Jej celem jest zerowa produkcja odpadów. Jedzenie jakie podaje się w tej restauracji pochodzi od lokalnych dostawców i jest to żywność sezonowa. Całość opiera się na tzw. prymitywnym jedzeniu: jedzenia nie podaje się w opakowaniach oraz specjalnie się je przyrządza. Restauracja Silo samodzielnie przygotowuje takie składniki jak: mąka, jogurty, płatki owsiane, piecze chleb, robi śmietanę, ocet, ****, hoduje grzyby i wędzi wędliny. Natomiast w przypadku jakichkolwiek resztek Silo wszystko kompostuje.
Prócz wykorzystywania jedzenia w pełni, wykorzystuje się tu również przetworzone materiały, z których zostało zrobione wyposażenie lokalu. Ponadto w lokalu nie stosuje się również środków chemicznych, zarówno w żywności, jak i w porządkach.