konto millenium
pytanie zadane 20 kwietnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 20 kwietnia 2017 przez użytkownika

Herbatę można parzyć na różne sposoby. Poniżej przedstawię kilka.

1. Herbata parzona po angielsku

Do szklanego czajniczka wsypujemy herbatę, przykrywamy pokrywą i zostawiamy na parze przez około 5 minut. Potem wlewamy niewielką ilość wrzącej wody, tak by pokryła powierzchnię herbaty. Po kolejnych 5 minutach dolewamy resztę wody, która będzie potrzebna do przygotowania herbaty. Podajemy z dodatkiem słodkiej śmietanki.

2. herbata parzona po chińsku

Do czajniczka szklanego wsypujemy 2 łyżeczki herbaty Ulung lub Yunan i wlewamy niewielką ilość wrzącej wody. Zostawiamy na parze przez 1-2 minuty. Napar odlewamy i ponownie zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na parze przez 15 minut. Powstałą po tym czasie esencję wlewamy do szklanek, dolewamy wody i podajemy. 

3. Herbata parzona po polsku

Do silnie nagrzanego na parze szklanego czajniczka wsypujemy 4 łyżeczki herbaty. Czajniczek przykrywamy i ogrzewamy kilka minut na parze, następnie zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i dalej nagrzewamy. Po 5-10 minutach dodajemy wodę, wlewamy herbatę do filiżanek i słodzimy według uznania. 

...