pytanie zadane 19 kwietnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Jeśli dziecko jest np. uczulone na mleko.

1 odpowiedź

odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez użytkownika

W poniższej tabeli zamieszczę produkty spożywcze, które można zastąpić, zamienić, ale tym samym zachować zbliżoną wartość odżywczą

Produkt główny Odpowiada
100 g płynnego mleka 13 g mleka pełnego w proszku
15 g sera twarogowego
10 g sera żółtego
2 jaja 200 g mleka płynnego
50 g sera twarogowego
40 g chudej wędliny
50 g kiełbasy
75 g ryby nie patroszonej
60 g drobiu
100 g mięsa lub oczyszczonej ryby 400 g mleka płynnego
100 g sera twarogowego
60 g sera żółtego
80 g wędliny
100 g kiełbasy
80 g podrobów
100 g masła 500 g śmietany
100 g smalcu, oleju 135 g słoniny
120 g masła
100 g warzyw lub owoców 80 g soku z warzyw lub owoców
150 g kompotu z owoców
100 g pieczywa 75 g mąki, kaszy, makaronu lub fasoli
100 g mąki 135 g pieczywa
100 g cukru 125 g miodu

...