pytanie zadane 14 kwietnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika

mazurek wielkanocny z masą krówkową

1 odpowiedź

odpowiedź 14 kwietnia 2017 przez użytkownika

Składniki:

- 100 g masła zimnego,

- 3 łyżki majonezu,

- 3 łyżki cukru pudru,

- 1,5 szklanki mąki,

- puszka masy krówkowej,

- bakalie, wiórki, ciasteczka do ozdobienia.

Wykonanie:

Masło, mąkę, majonez i cukier puder mieszamy tak by uzyskać gładkie ciasto. Potem wykładamy nim wysmarowaną olejem lub masłem blachę, nakłuwamy widelcem i stawiamy do zamrażalki na 30 minut. 

składniki na mazurka

ciasto kruche na blaszce nakłute widelcem

Nagrzewamy piekarnik do 190oC i dopiero wkładamy ciasto. Pieczemy je 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika.

upieczony spód kruchy do mazurka

Teraz masę krówkową przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Wylewamy następnie na kruchy spód mazurka. 

mazurek z masą krówkową

Czas na dekoracje. Ja użyłam ciasteczek z kawałakami czekolady w kształcie jajeczek oraz wiórek kokosowych. Mazurek wielkanocny gotowy. 

mazurek wielkanocny

mazurek z krówką, ciasteczkami i wiórkami kokosowymi

...