pytanie zadane 10 kwietnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 11 kwietnia 2017 przez użytkownika

Choć w niektórych rejonach świata jest to całkiem normalne i uważane za grzeczne, w naszym rejonie niedopuszczalne przy stole jest mlaskanie, ziewanie, wkładanie dużych porcji na talerz lub do ust. Należy też pamiętać, żeby zachować umiar w jedzeniu i piciu. 

Często widzimy jak wkłada się serwetkę w koszule i podobnie jak śliniak ma ona chronić nas przed zabrudzeniem. Jest to nieeleganckie. Serwetkę powinniśmy kłaść sobie na kolana, a gdy odchodzimy na chwile od stołu to kładziemy ją na krześle. Savorie-vivre zachowania przy stole obejmuje również:

- siadanie i wstawanie zawsze po lewej stronie krzesła,
- rozpoczynanie jedzenia i kończenie go przez gospodynię,
- częstowanie napojami przez gospodarza,
- rozpoczynanie posiłku od sztućców leżących najdalej od talerza (warto zapoznać się z odpowiednim ułożeniem sztućców na talerzu podczas jedzenia),
- niepochylanie się zbyt niskie nad talerz z jedzeniem,
- nie opieranie łokci na stole podczas jedzenia, a jedynie nadgarstki,
- niepoprawianie włosów przy stole czy makijażu,
- nie należy siedzieć z założonymi lub skrzyżowanymi nogami czy ściąganie butów pod stołem,
- nie wygłaszanie toastów podczas gdy na stole są ciepłe dania,
- nie nakłania kogoś do picia alkoholu,
- nie mówimy z pełnymi ustami,
- nie kładziemy na stole kluczy, portfela czy papierosów,
- nie rozmawiamy przez telefon przy stole, ani nie palimy przy nim. 

...