pytanie zadane 27 marca 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 29 marca 2017 przez użytkownika

Z pewnością nie ma osoby na tym świecie, która nie znałaby restauracji McDonald's. Może za dużo powiedziane, że to restauracja, ale jest to na pewno sieć fast foodów. Obecnie jest ich ponad 20 000 na całym świecie, oprócz Antarktydy. 

McDonald narodził się w 1940 roku. Początkowo była to jadłodajnia stworzona przez braci Richarda i Maurice'a McDonaldów i znajdowała się ona w Kalifornii, a dokładnie w San Bernardino. To właśnie oni w swojej restauracji nie serwowali dań na porcelanowych talerzach, ale na przeistoczyli to miejsce w bar szybkiej obsługi i wprowadzili plastikowe sztućce, tekturowe talerze, a w menu znajdowały się głównie hamburgery, hot dogi, frytki i mleczne koktajle. 

Logo McDonald to złoty łuk, a wprowadził je Ray A. Kroc, który kupił firmę wraz z nazwą w 1955 roku. Obecnie restauracje słyną przede wszystkim z szybkości wykonywania swoich dań - mięso do hamburgerów smaży się tylko 40 sekund, a w tym czasie podgrzewa się bułkę, a potem w 10 sekund składa się całość i hamburger gotowy. Jeśli hamburger nie zostanie kupiony podobno jest wyrzucany, zaś jeśli frytki nie zostaną zakupione w ciągu 7 minut również lądują w koszu. 

McDonald to pewne reguły, do których należy m.in. to, że każdy lokal ma ten sam charakterystyczny wystrój, kasy znajdują się zawsze naprzeciwko wejścia, a klient nie czeka na swoje zamówienie dłużej niż 3 minuty, krzesła są zazwyczaj celowo niewygodne, aby przepływ klientów był większy i szybszy, na ścianach można spostrzec kiczowate obrazki, które wg naukowców pobudzają nasz apetyt, nie można tu również spotkać obrusów.

...