Jeśli temperatura podgrzewanej wody wynosi około 90oC na dnie i ściankach naczynia, w którym znajduje się woda, zaczynają pojawiać się pęcherzyki pary, które odrywają się i znikają w wodzie, przy czym słyszy się szum. Jeśli temperatura dalej się podnosi liczba pęcherzyków parowych rośnie. Pęcherzyki takie nie znikają w wodzie po oderwaniu się od dna lub ścianek, ale dochodząc do powierzchni wody i powodują jej burzenie się.
Poniżej znajduje się tabela zależności temperatury wrzenia i ciepła parowania wody od ciśnienia.
Ciśnienie
bezwzględne
w kG/cm3 |
Temperatura
w oC |
Ciepło
parowania
kcal/kg |
0,10 |
45,4 |
570,5 |
0,13 |
49,0 |
568,5 |
0,15 |
53,6 |
566,6 |
0,20 |
59,7 |
562,7 |
0,25 |
64,6 |
559,9 |
0,30 |
68,7 |
557,6 |
0,35 |
72,3 |
555,6 |
0,40 |
75,4 |
553,8 |
0,50 |
80,9 |
550,6 |
0,60 |
85,5 |
548,0 |
0,70 |
89,5 |
545,6 |
0,80 |
93,0 |
543,6 |
0,90 |
96,2 |
541,7 |
1,00 |
99,1 |
539,9 |
1,10 |
101,8 |
538,3 |
1,20 |
104,2 |
536,7 |
1,40 |
108,7 |
533,9 |
1,60 |
112,7 |
531,4 |
1,80 |
116,3 |
529,1 |
2,00 |
119,6 |
527,0 |
2,50 |
126,7 |
522,3 |
3,00 |
132,9 |
518,1 |
3,50 |
138,2 |
514,5 |
4,00 |
142,9 |
511,1 |
4,50 |
147,2 |
508,0 |
5,00 |
151,1 |
505,2 |
5,50 |
154,7 |
502,5 |
6,00 |
158,1 |
500,0 |
6,50 |
161,2 |
497,5 |
7,00 |
164,2 |
495,2 |
7,50 |
167,0 |
493,0 |
8,00 |
169,9 |
490,9 |
8,50 |
172,1 |
488,8 |
9,00 |
174,5 |
486,8 |
9,50 |
176,8 |
484,9 |
10,00 |
179,0 |
483,1 |