walutomat

pytanie zadane 17 marca 2017 w Kuchnia przez użytkownika

babeczki z nadzieniem czekoladowym w środku

1 odpowiedź

odpowiedź 17 marca 2017 przez użytkownika

Babeczki z nadzieniem niespodzianką mogą być miłym i słodkim zaskoczeniem dla tych, którzy je jedzą. Takie babeczki można traktować w ramach nietypowego tortu. By je wykonać przygotuj:

Składniki:

Ciasto na babeczki/muffinki

Na krem:

- 3 białka

- szklanka cukru

- 100-150 ml wody

Dodatkowo:

- posypka

- czekolada nadziewana

Wykonanie: 

Składniki na babeczki dzielimy w dwóch miskach. W jednej mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Potem suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w nagrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez 20 minut. Studzimy. 

Składniki na krem dodajemy do miski i ubijamy na parze, w kąpieli wodnej, a następnie ubijamy do uzyskania piany mikserem. Można też użyć zamiast takiej pianki, Śnieżkę.

ubijanie piany na parze

bita śmietanka

Gdy babeczki przestygną wycinamy w każdej z nich otwór za pomocą łyżeczki lub końcówki ze szprycy do kremu. Do środka dodajemy kawałki nadziewanej czekolady i przykrywamy kawałkiem ciasta, który wycięliśmy przed chwilą. Następnie do szprycy wkładamy krem i nakładamy go na babeczkę. Na koniec wystarczy posypać babeczkę i gotowe. 

dziura w babeczce

babeczka nadziana czekoladą

nadziewane babeczki z pianką i posypką

...