dhosting
pytanie zadane 15 marca 2017 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 15 marca 2017 przez użytkownika

Poniżej tabelka z zawartością wody, cukru i białka w najpopularniejszych owocach i warzywach. Np. zawartość wody w gramach na 100g danego owocu.

Gatunek Zawartość w g/100 g
woda cukier białko minerały
Owoce:
agrest 87 9,2 0,8 0,45
borówka 84,5 10,5 0,7 0,33
czereśnie 82,5 13,0 0,8 0,55
gruszki 84 13 0,65 0,37
jabłka 86 11,5 0,3 0,35
maliny 85 7,8 1,3 0,45
morele 86 12,4 0,9 0,63
porzeczki
czarne
83 11,5 1,0 0,5
truskawki 88 7,0 0,95 0,62
wiśnie 83 11,5 0,85 0,55
dzika róża 49,5 16,0 3,3 2,65
Warzywa:
buraki 87 8,0 1,5 0,9
groszek
zielony
76 13,5 6,5 0,95
fasola
szparagowa
90,5 4,5 2,5 0,75
kapusta biała 92 3,7 1,3 0,6
marchew 90 7,0 1,0 0,7
ogórki 96,5 1,6 0,65 0,65
pomidory 94 4,0 0,8 0,6
papryka 90 5,6 1,3 0,6
szpinak 91,5 2,0 2,5 1,5
szparagi 93,5 2,6 1,8 0,75

Natomiast w poniższej tabelce wypisana jest zawartość witamin C i B1 oraz beta-karotenu (prowitamina A) w owocach i warzywach.

Gatunek Witaminy w mg/100 g
C B1 beta-karoten
Owoce:
agrest 40 0,015 0,21
borówka 26 0,025 0,12
czereśnie 16 0,037 0,26
gruszki 7 0,030 0,11
jabłka 11 0,025 0,07
maliny 23 0,025 0,04
morele 7 0,045 0,25
porzeczki czarne 161 0,05 0,12
truskawki 58 0,025 0,05
wiśnie 15 0,05 0,12
dzika róża 1500 - -
Warzywa:
buraki 11 0,022 0,01
groszek zielony 22 0,35 0,52
fasola szparagowa 20 0,1 0,32
kapusta biała 50 0,04 0,04
marchew 5 0,06 8,5
ogórki 7 0,05 1,5
pomidory 24 0,05 1,5
papryka 150 0,06 0,35
szpinak 60 0,1 4,5
szparagi 24 0,1 -
...