pytanie zadane 3 marca 2017 w Fauna i flora przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 6 marca 2017 przez użytkownika

Grzyby to organizmy liczące około 50 000 gatunków, które dzielą się na kapeluszowe grzyby jadalne i trujące oraz pleśnie i drożdże. Nie mają one chlorofilu, który wytwarzałby składniki pokarmowe, dlatego też nie są zielone. Z tego względu żyją one na innych roślinach i zwierzętach, czasami z symbiozie, ale czasem jako pasożyty. 

Grzyby pasożytnicze żerują na organizmach żywych, a saprofity na szczątkach. Pożywieniem grzybów są związki chemiczne - enzymy, rozkładające organizm żywiciela do takiej postaci, by były one przyswajalne przez grzyby. 

Do ciekawostek należy to, że sery takie jak Camembert, Rocquefort, Stiliton czy Danish Blue zawdzięczają smak dzięki związkom dostarczanym przez pleśnie. Są one widoczne w serach i mają niebieski kolor. Trufle to również grzyby, które rosną pod ziemią pośród korzeni dębów i leszczyn, a najlepsze znajdują się we Francji w okolicy Perigord. Do innych ciekawych grzybów należą:

- pieczarki, które mogą rosnąć dziko na polach lub mogą być uprawiane w pieczarkarniach,

- opieńka miodowa, zaliczana do najstarszych i największych żywych organizmów,

- gwiazdosze, które rosną w glebie lub na gnijących drzewach, które rosną na łąkach i w lasach,

- purchawka posiada duże okrągłe owocniki, które podczas pękania rozrzucają zarodniki na wszystkie strony,

- kurki to złociste jadalne grzyby, ale należy jej nie pomylić z kurką fałszywą, czyli gąską siarkową,

- muchomor jadowity to najbardziej trujący ze wszystkich grzybów, który jest cały biały. 

...