pytanie zadane 27 lutego 2017 w Kuchnia przez użytkownika

paluszki z ciasta francuskiego

1 odpowiedź

odpowiedź 27 lutego 2017 przez użytkownika

Najprostszy, najszybszy jabłecznik jaki kiedykolwiek robiłam. W sam raz gdy mają Was odwiedzić niezapowiedziani goście lub gdy macie ochotę na pyszną, ciepłą przekąskę do kawy. Ostrzegam, że są typowym wciągaczem i nie odejdziecie od nich tak łatwo. 

Składniki:

- ciasto francuskie,

- dżem jabłkowy (najlepiej domowej roboty),

- cukier,

- cynamon (opcjonalnie).

Wykonanie:

Ciasto francuskie przekrój na pół. Jedną połowę posmaruj dżemem jabłkowym i przykryj drugą połówką ciasta. Przetnij ciasto na pół i pokrój na cienkie paski (tak jak widać to na zdjęciu). Na koniec wierzch posyp cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temperaturze 200-220oC przez około 15-20 minut. 

ciasto francuskie posmarowane dżemem jabłkowym

paluszki z ciasta francuskiego z dżemem w środku

...