konto millenium
pytanie zadane 3 lutego 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Czy można jeszcze do czegoś innego użyć herbaty? Ma ona jeszcze jakieś inne zastosowania?

1 odpowiedź

odpowiedź 5 lutego 2017 przez użytkownika

Herbatę najczęściej się pije i to nawet kilka razy dziennie, ale można jej użyć jeszcze do wielu innych rzeczy. Z herbaty można np. przygotować marynatę do mięs. W tym celu należy wsypać do miseczki 2 łyżeczki czarnej herbaty w liściach, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu, łyżeczkę suszonego estragonu i łyżeczkę soli, pół łyżeczki suszonego tymianku. Wszystko należy zmielić lub rozdrobnić w młynku bądź w mikserze, a następnie wymieszać z 3 łyżkami oliwy. Taka pastą nacieramy mięso i marynujemy pół godziny. Potem pieczemy lub smażymy. 

Herbata może przydać się też podczas wędzenia. Do garnka o grubym dnie kładziemy dwie warstwy folii spożywczej. Dno wysypujemy liśćmi czarnej herbaty, lekko skropmy je sosem sojowym i stawiamy na ogniu. Kiedy zauważymy, że herbata zaczyna dymić, stawiamy kratkę na garnku (kratkę trzeba wcześniej nasmarować olejem) i kładziemy rybę, mięso czy cokolwiek co chcemy uwędzić szczelnie przykrywając mięso i brzegi kratki folią aluminiową. Podgrzewamy tak około 20 minut. 

Herbata może również posłużyć do dekoracji jajek. Wystarczy ugotować je na twardo, ostudzić i obtłuc skorupki. Potem zanurzamy je w mocnym naprze z herbaty na kilka godzin. Natomiast jak chcesz mieć intensywny smak herbacianych jajek, to ugotuj je w naprze przez 30 minut, dodając odrobinę cukru , anyżu, cynamonu i soli. Jak wystygną obierz je do końce ze skórki. 

...