pytanie zadane 21 stycznia 2017 w Kuchnia przez użytkownika

ciasto z colą

1 odpowiedź

odpowiedź 21 stycznia 2017 przez użytkownika

Ciasto z colą jest bardzo proste w przygotowaniu i nie potrzebuje wielu składników. W smaku jest specyficzne, ale nie bardzo czuć colę. Ze struktury podobne do murzynka, gdzie z wierzchu ma twardą skorupkę, która powstaje właśnie dzięki bąbelkom napoju. 

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki,

- szklanka cukru,

- 2 łyżki kakao,

- łyżeczka sody,

- 6 łyżek oleju,

- 200 ml coli,

- 50 ml mleka. 

Wykonanie:

W oddzielnych miskach mieszamy suche i mokre składniki. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na około 30 minut. Po ostudzeniu ciasto z colą można posypać cukrem pudrem. 

składniki suche i mokre na ciasto

ciemne ciasto z colą

ciasto z coca colą

...