pytanie zadane 21 stycznia 2017 w Kuchnia przez użytkownika

lizaki domowe

1 odpowiedź

odpowiedź 21 stycznia 2017 przez użytkownika

Dziś pokażę Wam jak zrobić lizaki domowym sposobem. By je zrobić potrzebujecie tylko jednego składnika: cukierków. Ja użyłam okrągłych "malinek", ale chyba lepsze byłyby jakieś landrynki kwadratowe, ponieważ by się tak nie rozlewały i stabilniej trzymały patyczka. Ale prócz tego lizaki były pyszne i smakowały malinami. 

Układamy na papierze do pieczenia wilgotne patyczki do lodów (ja dostałam je ze sklepu). Na nich układamy landrynki. Kolory, smaki i kształty nie mają większego znaczenia. 

cukierki na patyczkach

Teraz wstawiamy całość do nagrzanego do 180-200oC piekarniki i pieczemy je przez 5-7 minut. Musicie obserwować czy cukierki już się roztopiły. Wtedy wyjmujemy całość i zostawiamy do ostygnięcia. Lizaki stygną bardzo szybko i już po kilku minutach można cieszyć się smakiem domowych lizaków. 

lizaki z cukierków

lizaki domowe z lizaków

...